Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как да забравите за листните въшки по доматите

30 юли 2023, 19:33 часа

Най-вкусните домати са тези, които сте отгледали сами – няма спор. Узрели под родното слънце, обгрижвани от ръцете ви, еко, био, вкусни и сочни, с аромат, който се долавя, преди да сте разрязали домата, те са обикновено много по-добри от купешките, внесени зелени и узрели по складовете.

За да се насладите на истински вкусни домати обаче, следва не само да имате желание да полагате грижи за тях, но и да знаете как да ги предпазите от вредители, за да не погубят труда ви и да ви лишат от истинския вкус на родни домати. Сред опасностите, които дебнат бъдещата салата за лятната ви трапеза, са листните въшки по доматите. Ако държите да отглеждате еко зеленчуци, пръскането им с препарати за справяне с проблема не е подходящо.

Съществуват обаче безвредни методи за борба с листните въшки по доматите, които спокойно може да прилагате, ако са ви известни. Опитните производители на малки количества зеленчуци за собствена консумация, които не използват готови препарати за доматите за масата си, разкриват за вас част от своите тайни похвати, с които си служат, за да не забравят за листните въшки по доматите.

Най-ефективния лек за листни въшки се приготвя с тези 2 съставки

Листните въшки по доматите – отървете се от тях със сутрешната си гореща напитка

Да, точно така, визираме кафето. Ароматната наслада, с която започвате деня и която ви спасява от заспиване на работното място, е спасение и за доматите ви от листните въшки. Не се притеснявайте, няма да се лишите от сутрешната си доза кафе, за доматите ви е нужна само утайката, която така или иначе изхвърляте.

Само добавете към 3 супени лъжици утайка от кафето пелин, мащерка, бял равнец и лавандула в равни количества и преварена вода и оставете да престои един ден и една нощ. Когато тези 24 часа изминат, трябва ви пулверизатор, в който да изсипете сместа, като предварително я прецедите. Пръска се директно върху засегнати листа и части от растението, нападнати от листните въшки, като сместа е напълно безвредна и безопасна както за вас, така и за домашните любимци, а е изключително ефективна и обикновено се справя с вредителите много по-добре от химията и препаратите, като ви дава възможност да се насладите на екологично чисти зеленчуци.

Дори да ви липсва някоя от билките, не се притеснявайте, сместа пак ще подейства, рецептата е изпитана от опитни градинари, които я споделят с вас, за да се насладите на удоволствието от консумацията на току-що откъснати ароматни домати.

Листните въшки по доматите – други работещи идеи как да се справите с тях

-          Билките от предходния ефективен метод за борба с листните въшки могат да се използва и по друг начин – засадени в градината, тъй като ароматът им отблъсква вредителите. Така не само спестявате на себе си и околната среда вредното въздействие на пестицидите, спестявате средства от препарати и време за използването им, радвате се на предимството, че не е нужен карантинен период и може да ги хапвате веднага, щом са готови за консумация.

Допълнителен бонус са цветовете и ароматите в градината ви, които ще зарадват сетивата ви. Най-често засажданите билки от опитните градирани са невен, мента, лавандула, бял равнец. За тях се счита, че ефективно въздействат върху листните въшки. Няма да пропуснем да отбележим обаче, че методът не дава 100% сигурност, така че е добре да се комбинира с друг метод за борба с вредителите.

-          Друг изпитан „бабин трик“ за справяне с листните въшки изисква сапун и вода. 100 грама сапун се разтваря в 10 литра вода, след което отново се използва пулверизатора. Някои градинари добавят и малко сода за хляб към водата – 1 супена лъжица е достатъчна.

Полезни съвети за борба с листните въшки

-          Действайте бързо още при първата им поява. Всяко отлагане прави борбата по-трудна, защото листните въшки се размножават и намножават изключително бързо. Не отлагайте, действайте незабавно.

-          Подсигурете се двойно, когато използвате домашни методи за справяне с листните въшки. Възможно е да не сработи единият, както и просто да не знаете правилните количества и начин на приготвяне и това да намали ефективността на рецептата за справяне с листните въшки по доматите.

-          Предимствата на тези домашни методи за борба с листните въшки са свързани с тяхната безопасност, както и че могат да се използват многократно и след това да консумирате доматите, без да изчаквате карантинен период. Ако обаче след няколко пръскания няма подобрение, потърсете помощ, за да не загубите реколтата си.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес