Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Есента е най-доброто време за укрепване на почвата - Ето как го правят опитните градинари!

03 октомври 2024, 13:13 часа

След края на градинския сезон е време за почивка, но наистина ли е така? През есента лехите се изпразват, но след почистването им е необходимо да се извърши още една важна обработка, която ще подобри качеството на почвата след интензивен сезон. Рискът от умора на почвата ще бъде значително намален, ако я обогатите с органични вещества в подходящия момент, така че разберете възможно най-скоро кой е най-добрият начин за наторяване на почвата през есента.

Торене на почвата – защо е по-добре да се прави през есента

Есенните дейности в зеленчуковата градина са насочени към почистване на почвата и подобряване на нейното качество: пълноценност, структура и много други параметри, така че следващите култури да имат шанс да донесат още по-голям успех. Без добре подхранена почва, богата на органична материя, ще бъде невъзможно да се отглеждат здрави, силни растения.

Още: Утайка от кафе като тор в градината - ето как е правилно да се използва

Разбира се, можете да обогатите почвата само през пролетта, преди планираната сеитба и засаждане, но есенното торене ще бъде много по-добро и безопасно решение. Готовите препарати, приложени през пролетта в течна форма, действат бързо, но често не достатъчно ефективно, за да отговорят на комплексните нужди на вашите растения.

Друг проблем е безопасността - ако се допусне грешка в дозировката, младите растения получават комплекс от съставки в твърде висока концентрация и ефектът ще бъде обратен на очаквания - зеленчуците и плодовете ще бъдат много по-лоши. Дефицитът на основни съставки също е проблем, защото води до намаляване на добивите.

Есенните обработки, насочени към подобряване на качеството на почвата, нейния състав и структура ще доведат до по-добри добиви. Торенето с органична материя от своя страна ще даде повече време на хранителните вещества да се разпръснат в почвата. Те ще се освобождават постепенно и бавно, което допълнително ще подобри последващото им усвояване. Нещо повече, това ще бъде екологичен метод - такъв тор просто ще си свърши работата, точно както природата е замислила.

Още: Само опитните градинари никога не остават без това цвете в градината си

Какъв е най-добрият начин за наторяване на почвата през есента?

Почвеният хумус играе основна роля за поддържане на плодородието на субстрата. Благодарение на него субстратът ще създаде оптимални водни и въздушни условия за следващите култури. Хумусът в подходяща доза спомага за получаване на добра структура, осигуряваща постоянна проветривост и плътност. Най-лесният начин да осигурите готов хумус на почвата е да използвате компост, традиционен или гранулиран оборски тор или зелени торове.

Градинарите подчертават значението на бавното, есенно торене, чиито ефекти продължават под повърхността на почвата постоянно до пролетта и дълго след това.

Защо компостът е толкова ценен тор? Това е готов източник на хумус, който е направен изцяло от съставки, получени от същото място, което подхранвате. Градината става както производител на хумус, така и негов реципиент, а масата, получена в процесите на компостиране, преминава в един вид "затворен цикъл". Компостът трябва да се доставя в количество от 4-5кг на 1кв.м.

Алтернатива на компоста е оборският тор на няколко години, който е по-слаб от пресния продукт и следователно по-безопасен. Много градинари използват гранулирания еквивалент и го дозират по 100-200гр на 1кв.м. За да обогатите почвата в градината си през есента, можете да използвате и:

компостен чай – лесен за приготвяне, използва се за поливане на цветни лехи, което е доста трудоемък процес

дървесна пепел - събрана от собствен огън, камина или открито огнище ще работи най-добре, защото знаете точно произхода на суровината

Мулчирането също е важна стъпка в подготовката на почвата за следващия сезон. Подпомага поддържането на добри параметри на водата и въздуха и насърчава обработката на органичните торове, внесени в почвата. Ценен материал за мулчиране ще бъдат изрязаните издънки на здрави растения, събрани от леглата.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес