Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Есента е идеалното време за засаждане на орех – ето как да го направите

13 октомври 2024, 12:45 часа

Орехът е известен със своите плодове, които имат уникален вкус и редица полезни свойства. Отглеждането му не е трудно, а есента е подходящо време да го засадите в градината си. Има много разновидности, които се различават не само по периода на узряване, но и по размер и вкус. Кога да засадите орех и как да се грижите за него? Разберете сега!

Кога да засадите орех?

Орехът (Juglans regia) е вид широколистно дърво от семейство Орехови, което може да достигне до 20м височина. Дължи популярността си на вкусните плодове, т.е. ядките. Те са сферични и покрити със зелена обвивка, която при узряване се напуква, разкривайки твърда, кафява обвивка. Вътре във всеки плод има ядлива вътрешност, известна с десетките си ползи за организма.

Още: Железен сулфат и урея - как е правилно да се използват през есента в градината

Беритбата на ядките започва в края на септември и може да продължи до ноември (в зависимост от сорта). Освен това трябва да знаете, че те са истинска съкровищница на здравето, така че си струва да ги включите в ежедневната си диета. Орехите намаляват нивото на лошия холестерол, поддържат паметта, укрепват нервната система и облекчават храносмилателните проблеми.

Отглеждането на орех не е трудно и изискващо, поради което често се появява в нашите градини. На пазара се предлагат два основни вида разсад: С гол корен и в контейнери. Разсадът с голи корени може да се засажда в началото на пролетта (веднага след като земята се размрази) или през есента. Най-благоприятното време за засаждане на орехи е есента, по-специално средата на октомври (важно е да го направите преди замръзване). Струва си да знаете, че дърветата, засадени през пролетта, ще започнат да растат по-късно от тези, засадени през есента. Въпреки това, ореховите разсад в контейнери могат да се засаждат през целия сезон, с изключение на зимата, разбира се. Първите плодове могат да се очакват 2-4 години след поставянето в почвата.

Отглеждане и грижа за орехови дръвчета

Още: Ето какво да засадите на мястото на доматите, ще даде богата зимна реколта

Всеки градинар може да отглежда орехи. Разбира се, на дръвчето трябва да му се осигурят възможно най-добрите условия за правилен растеж и развитие. Разберете как да отглеждате и да се грижите за орехово дърво.

Засаждане

Преди да засадите орех, почвата трябва да бъде правилно подготвена – да няма плевели и да бъде разорана, като се прекопае и се разбият по-големите буци. Също така е препоръчително да добавите компост или оборски тор, което ще повиши плодородието на почвата и ще осигури на младите растения необходимите хранителни вещества. След това трябва да изкопаете дупка, по-голяма от кореновата топка на разсада. Струва си да изсипете малко компост на дъното. Накрая полейте дръвчето обилно. Ако засаждате орех през есента, трябва да оформите могила около разсада или да покриете долната част на издънката с листа, защото младите дръвчета са чувствителни към измръзване.

Позиция и почва

Още: Това е свещеното дърво за славяните: Всеки двор трябва да го има

Орехите не обичат да бъдат пресаждани, така че трябва внимателно да обмислите мястото за отглеждането им. Предпочитат слънчеви места, за предпочитане защитени от вятър. Струва си да се помни, че тези дървета растат до големи размери, така че трябва да им се осигури достатъчно пространство за правилно развитие. Отглеждането на орех се постига най-добре на плодородни, богати на хумус и калций почви. Няма да вирее добре в тежки, глинести, влажни и кисели почви. За да се неутрализира киселото рН на почвата, струва си да се добави калций към нея, докато добавянето на пясък или перлит ще подобри нейната структура и пропускливост.

Поливане и торене

За правилен растеж и развитие орехът се нуждае от леко влажна почва. Ето защо трябва да осигурите редовно поливане, особено в периоди на продължителна суша (младите екземпляри са особено чувствителни към недостиг на вода). Трябва обаче да внимавате водата да не застоява. Орехите обичат органичните торове - след получаването им е най-добре да ги подхраните с компост или оборски тор (гранулиран или компостиран). При минерално торене си струва да изберете препарати, богати на калий и фосфор. Освен това трябва да внимавате с прекомерно торене с азот.

Болести и неприятели

За съжаление, орехът може да бъде заразен от болести като антракноза, бактериална орехова мана или брашнеста мана. Понякога дървото може да страда от вредители. Най-голямата заплаха идва от листните въшки, които се хранят с листа и дръжки. Друг истински кошмар е ореховият листен акар, който смуче сокове от листата (също като листните въшки).

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес