Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Драцена у дома: Най-добрите грижи за здрав растеж

21 декември 2023, 13:44 часа
Реклама

Драцена е популярно стайно растение сред градинарите, като не се отглежда трудно и понася различни условия. Има пищна зеленина с продълговати зелени листа и голо стебло. Листата започват като пръстени около централното стъбло и придобиват външния вид на бамбук

При правилните условия стайните растения могат да достигат близо 2 м височина. Така ще запълните празните ъгли в стаята и ще създадете уютно пространство. Може да образува гроздове от малки, ароматни бели цветове, но това рядко се случва на закрито.

Драцена е токсично за кучета и котки, така че бъдете внимателни и поставете растението на подходящо място, ако имате домашен любимец.

Защо пожълтяват листата на драцената и как да решите проблема?

Грижа за Драцената

Светлина

Драцената ще расте добре от слабо осветена офис сграда до перваза на ярко осветен прозорец с южно изложение. Разновидностите на растението с ярки цветове се справят най-добре на ярка светлина. Ако е засадено на открито, това растение предпочита частично слънце. Пълното слънце може да изгори листата.

Почва и вода

Растението има нужда от добре дренираща почва, като оставяте да изсъхне преди поливане. Не оставяйте растението твърде дълго без вода, защото листата ще започнат да покафеняват, особено по върховете. Внимавайте и с преполиването, защото може да бъде фатално.

Температура и влажност

Подходяща температура за Драцената е 18-21 градуса, независимо дали расте на закрито или навън. Влажността трябва да е около 60%.

Пожълтяват ли листата на драцената? Ето какъв е проблема

Торене

Торете драцената веднъж или два пъти годишно, за да бъде растението здраво и да има добър растеж. Всеки тор за стайни растения с общо предназначение, приложен според указанията на опаковката, ще свърши работа. Растението не е претенциозно.

Подрязване

Драцената става висока, така че ако пожелаете може да я подрежете според вашите предпочитания. По време на вегетационния период използвайте чисти ножици или остър нож, за да отрежете стъблата до желаната от вас височина.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес