Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цветя, които цъфтят през ЗИМАТА: Ето кои са те

06 декември 2023, 10:11 часа
Реклама

Зимата не е известна с безброй цъфнали цветя, но все пак има някои пролетни луковици, които са много издръжливи и ще започнат да цъфтят от края на зимата, като ни напомнят за пристигащата пролет. Зимните луковици са издръжливи видове и са свикнали да преминават през сняг и лед и да цъфтят при най-невероятните условия.

От късна пролет до късно лято може да засаждате зимни луковици, докато са в латентно състояние. При засаждане спазвайте общото правило да ги поставяте два до три пъти на дълбочина от самата луковица. Полейте добре и оставете да се отцедят. Постепенно луковиците ще набъбнат и ще покажат цветовете си.

Зимни зеленчуци за вашата градина

Ако засаждате луковици на закрито – направете го 8 до 13 седмици преди желаното време за цъфтеж. Добра идея е да засаждате последователно на седмична база, така че да имате непрекъснат цъфтеж през зимните месеци.

Зимни цветя за вашата градина

Кокичета

Кокичетата са едни от първите луковици за годината, на които може да се насладим. Поникват още през януари. Могат да пробият дори и през лед и сняг.

Зимен аконит

Зимен аконит цъфти в началото на февруари с ярки, златистожълти цветя с характерен зелен цвят. Растат от грудки, а не от луковици. Може да ги засадите под дървета и близо до кокичетата, за да се радвате на чудесен пейзаж.

В градината през декември: Ето какво НЕ бива да забравяте

Хинодокса

Хидокса е много издръжливо цвете, родом от Източна Европа. То е сред първите луковици, които цъфтят и може да изглежда ефектно, когато засадите много на едно място.

Нарциси

Повечето сортове нарциси цъфтят през пролетта, но има и такива, които могат да се забележат по-рано през годината, като „Ice Follies“ и „Rijnveld's Early Sensation“. Може да им се порадвате още в края на януари.

Хартиенобели нарциси

Хартиенобелият нарцис има елегантни цветя, които излъчват приятен аромат. Подходящи са за отглеждане само на закрито.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес