Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чести проблеми със стайните и растения и КАК да ги решите

17 януари 2024, 15:44 часа
Реклама

Стайните растения изпълват дома с красота и уют, но трябва да полагате добри грижи и да осигурите подходящи условия. Могат да се появят определени проблеми с листата, но при коригиране на грижата от ваша страна - ще спасите растението и ще продължите да му се радвате.

Възможни проблеми при стайните растения

Извиващи се листа

Извиването на листата на стайното растение може да се дължи на преполиване или топлинен стрес. Когато причината е прекомерното поливане, листата ще се извият и ще пожълтяват, след което вероятно ще покафенеят и ще окапят. Ако почвата е много уплътнена, няма да може да абсорбира добре водата и това също ще накара листата да се завиват.

Хитринки, за да държите котките далеко от стайните растения

Решението

Най-лесният начин да се справите с преполиването е да оставите горния сантиметър от почвата да изсъхне напълно между поливанията. Винаги използвайте саксии с добър дренаж.

Уверете се, че растението не е твърде близо до отоплителен уред или осигурете охлаждащ въздух по време на горещо време. Ако се налага преместете растението, за да не е на пряка слънчева светлина.

Пожълтяване на листата

Ако по-старите листа на вашето растение пожълтяват, това може да е естествен процес, за да отстъпи енергия на по-младите или заради гниене на корените. Може да се дължи и на недостиг на азот, който също може да причини окапване на по-старите жълти листа. Ако всички листа пожълтяват, това по-вероятно се дължи на недостиг на калий.

Решението

Ако поливате по график и сте сигурни, че проблемът не се крие там - можете да опитате с азотен или калиев тор.

Растения за вашата баня: ТАМ ще се чувстват много добре!

Кафяви листа

Ако върховете на листата са кафяви и изглеждат изсъхнали, това може да означава недостиг на калий в почвата. За някои растения може да бъде и преполиване. Кафявите връхчета на листата също могат да бъдат причинени от трипси. Те се виждат с просто око.

Решението

Добавете калий към почвата с изменение. Преоценете навиците си за поливане. При съмнение за трипс, използвайте спрей с масло от нийм върху засегнатите листа.

Увяхващи или увиснали листа

Увяхналите, увиснали листа често са признак на недостатъчно вода или преполиване. Пипнете почвата с ръка и преценете дали е подгизнала или прекалено суха. Друга причина може да е, че растението не получава достатъчно светлина.

Решението

Поправете графика за поливане. Проверявайте по-често нивото на влага в почвата. Уверете се, че саксията има добър дренаж и помислете за пресаждане на растението.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес