Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Богата реколта от зимен чесън: Ръководство стъпка по стъпка

19 октомври 2024, 14:57 часа

Зимният чесън се засажда през есента, а през пролетта е време да се погрижите за лехите, в които той е засаден. От правилната грижа зависи това дали ще сте удовлетворени от реколтата. В случая има няколко задължителни процедури, които всеки градинар трябва да извърши. За целта е важно те да бъдат извършени в правилната последователност.

Важни стъпки за богата реколта от зимен чесън - полезно ръководство за всеки градинар

Първата стъпка е да премахнете мулча, за да могат кълновете да пробият свободно. След това почвата между редовете се разкопава внимателно, така че кислородът да започне да тече към корените. 

През пролетта е полезно да сеете невен и турта до лехите с чесън, тъй като тези растения отблъскват вредителите. Грижата за зимния чесън включва плевене, торене, поливане и защита на лехите от вредители.

Засаждане на зимен чесън - 4 грешки, които не трябва да правите

Лехата с чесън трябва да се поддържа чиста. Едновременно с разкопаването трябва да се премахнат и плевелите. Перата чесън трябва да бъдат подрязани или отчупени. Веднага щом перото влезе в последния цикъл от своето развитие, то трябва да бъде премахнато. Оставя се пънче около 3 см. Не издърпвайте перата, тъй като има опасност да повредите луковицата. Перата се появяват още през юни. Ако не ги премахнете, добивът на чесъна ще падне 3 пъти.

Важно е също така чесновите лехи да се поливат. Поливайте два пъти седмично, като изразходвате приблизително 10 литра вода на квадратен метър площ.

След поливане много градинари препоръчват мулчиране на чесъна с угнил оборски тор, за да се предпази почвата от изсушаване и в същото време да се подхрани чесънът.

През пролетта чесънът често започва да пожълтява. Това може да се случи поради липса на азот или поради температурни промени. В този случай торенето ще помогне.

През целия период на растеж зимният чесън трябва да се подхранва четири пъти. Преди всяко прилагане на тор лехата се напоява обилно с вода в количество от най-малко 3 литра вода на квадратен метър площ.

Първият път торенето се извършва с азот веднага след топенето на снега. Тогава чесънът може да се подхрани и с азотсъдържащи торове и суперфосфат. Достатъчно е да разредите една супена лъжица тор в кофа с вода.

Като азотсъдържащ тор е добре да използвате урея. Можете също да използвате калиев хумат или птичи тор. Второто подхранване се извършва в края на май. През този период започва формирането на реколтата. През май торенето се извършва с калий. Можете също да използвате нитрофоска.

За да се образува голяма глава, се извършва трето торене. Можете да използвате комплексен минерален тор за луковични растения. За четвърти път се прилага и сложен минерален тор или пепел.

Последното торене се извършва две седмици след третото. Чесънът реагира добре на добавянето на суперфосфат и фосфор.

Отслабване с чесън - ето как е правилно да го ядете, за да отслабнете

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес