Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Благоприятни дни за сеитба на краставици за разсад според лунния календар

27 февруари 2024, 19:44 часа
Реклама

В навечерието на лятото всеки градинар се стреми да си осигури свежи и сочни краставици и за това е необходимо да започне подготовката още през зимата. Важна част от тази подготовка е изборът на подходящи дни за засяване на семена от краставици за разсад въз основа на лунния календар. Нека да разберем точно кои дни са най-подходящи за тази процедура и как правилно да подготвим почвата и семената.

Кои дни според лунния календар са най-подходящи за сеитба на краставици за разсад?

Според лунния календар определени дни през февруари и март са най-благоприятни за засяване на краставици за разсад. През февруари най-успешният ден е 29-ти, а през март - 1-ви, 2-ри, 5-ти, 6-ти, 13-19-ти, 28-ми и 29-ти.

Изборът на подходящо време за засяване на семена е важен за успешното отглеждане на разсад, което от своя страна ще осигури по-ранна реколта от краставици през лятото.

Какви грешки правим при отглеждане на разсад домати?

Подготовка на почвата

Преди да засадите семената, е необходимо внимателно да подготвите почвата. Краставиците изискват рохкава, въздухо- и влагопропусклива почва, а не кисела. Можете да използвате специализирани почвени смеси от магазините или сами да приготвите смес от торф, хумус и градинска пръст. След това трябва да дезинфекцирате почвата, като я запечете във фурната или я обработите със силен разтвор на калиев перманганат и добавете тор, за да осигурите на растенията хранителни вещества.

Подготовка на семена

За успешна сеитба е необходимо и правилното приготвяне на семената. Преди сеитба е препоръчително да ги проверите за кълняемост, като ги потопите в солен разтвор. След това измитите семена трябва да се оставят да покълнат във влажна кърпа при определена температура, за да се получат кълнове с определена дължина.

Разсад краставици в кофички – ето какви груби грешки правим

Засяване на семена за разсад

Краставиците предпочитат да бъдат засадени в земята без пресаждане, така че е по-добре да използвате отделни контейнери за разсад. Семената се спускат в земята на определена дълбочина и се покриват, за да се създадат оптимални условия за покълване. След засаждането е необходимо редовно да се овлажнява почвата, докато се появят първите издънки.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес