Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бяло покритие по пръстта в саксията. Как да го преборите ефективно?

28 юни 2024, 14:12 часа

Характерната бяла плесен атакува стайните растения поради неправилна грижа. За съжаление, това е опасно за нашите цветя, така че трябва да реагираме бързо. Ето няколко съвета как да се отървете от бялото покритие в саксията.

Реклама

Бялото покритие, което се появява по пръстта, не е безразлично към цветята. Това явление може да се случи доста често, ако не се грижим правилно за саксийните цветя. Мухълът може лесно да се разпространи в растението и да го повреди, така че е необходимо незабавно действие.

Струва си да се отбележи, че някои видове мухъл също са опасни за хората, особено страдащите от алергии. Спорите се разпространяват във въздуха, атакуват дихателните пътища и предизвикват бурни реакции в тялото.

Наистина ли е мухъл? Как да го разпознаем?

Оказва се, че не винаги имаме работа с мухъл, опасен за растенията. Бяло покритие може да се появи и върху почвата в саксията, ако поливате с много твърда вода. След това водата утаява варовик. Такова покритие не е вредно, дори и да не изглежда много естетично - просто го съберете с лъжица и след това осигурете по-добро качество на водата.

Твърдата чешмяна вода изисква филтриране преди употреба. Можете също така да я преварите и да я оставите да изстине преди това. Ако обаче покритието не е свързано с твърдата вода, това е доказателство, че в саксията ви се е появил мухъл. С правилните съвети и домашни средства лесно можете да спасим стайните растения от него.

Как да се отървете от бялото покритие в саксия?

Ако цветната почва е покрита със слой плесен, най-добре е растението да се пресади незабавно и да се изхвърли почвата. Тогава можете да сте сигурни, че ще се отървете от всички спори. Не забравяйте да го направите навън, на чист въздух (например на терасата или балкона), за да не ги пуснете на закрито. Преди да използвате саксията повторно, не е лоша идея да я измиете и дезинфекцирате правилно. За целта използвайте спирт или оцет, а може да поставите и керамичните съдове в предварително загрята на 200°C фурна за 20 минути.

Превенцията е по-добра от лечението. Домашни средства за мухъл

За да предотвратите повторната поява на мухъл, трябва да обърнете внимание на правилната грижа за саксийните растения и да коригирате грешките. Много често те са свързани с неправилно поливане. Преди да полеете цветето, проверете дали горният слой на почвата е наистина сух. Ако все още е влажно, растението не се нуждае от нова порция вода. Саксиите, които използвате трябва да имат подходящи дренажни отвори и поставка.

Друг вариант е да поливате някои растения през чинийка. Тогава субстратът бавно абсорбира вода и не се получава преливане. Дренажен слой от експандирана глина също е много полезен. Всичко, което трябва да направите, е да сложите тънък слой, преди да напълните саксията с пръст и да засадите растението.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес