Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Билката, от която се приготвя най-добрият тор за зелето

05 април 2024, 06:55 часа
Реклама

Една билка, която расте в почти всяка градина, съдържа всички полезни вещества, необходими за подхранване на зелето.

Билката, която е отличен тор за зелето

Копривата е органичен тор, който съдържа лесноусвоими микроелементи за растежа на растенията, включително зелето. Но за да може копривата да се превърне в тор за този зеленчук, тя трябва да бъде правилно приготвена.

За торене е подходяща само млада коприва, преди да са се образували семена. Самото растение трябва да е здраво, за да не зарази зеленчуците. В началото на лятото е време да подготвите този тор за зеле.

Засаждане на зеле - сложете това в дупката, за да расте едро и вкусно

За целта съберете копривата, нарежете я на ситно и я сложете в съд. Най-добре е да приготвите тора веднага в голям варел, тъй като то може се съхранява дълго време.

Напълнете 2/3 от контейнера със свежа коприва, залейте с топла, утаена вода. Съдът трябва да се остави на слънчево място, така че разтворът да ферментира добре. Добавете и корен от валериана, за да няма миризма в района от ферментация. Можете също така да добавите 100 гр суха мая. След това затворете съда.

Инфузията ще ферментира за около 10-15 дни; торът трябва да се разбърква два пъти седмично. След като ферментацията приключи, острата миризма ще изчезне. Отстранете копривата от инфузията - в този случай торът ще се съхранява дълго време. Готовият тор може да се бутилира и съхранява на хладно място до следващата година.

Преди употреба разредете приготвения разтвор във вода съотношение 1:1 и полейте зелето върху влажна почва. Торът от коприва ще насити зелето с калий, калций, магнезий и други микроелементи. В резултат на това зелето не само ще расте по-добре, но и няма да се разболее.

Едно от най-важните условия за отглеждане на зеле е редовното поливане. Това е влаголюбива култура, която се нуждае от течност, за да расте и да образува глави. Честотата на поливане и неговото изобилие може да варира. Зависи от етапа на вегетация. Важно е да се има предвид, че кореновата система на зелето е плитка. Той получава цялата влага от горните слоеве на почвата. Това означава, че трябва да следите нивото на влага в горния слой на почвата. По принцип изсъхва през горещия сезон.

След засаждане на разсад обърнете внимание на този показател. Поливайте зеленчука на всеки 2-3 дни. Приемливо е да правите това ежедневно. След вкореняване, когато зелевите глави започнат да образуват, поливането и интервалите между него може да се увеличи. 

Лекар: Това е най-доброто зеле за отслабване


Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес