Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бананови обелки в градината: ТОП 5 приложения

20 юни 2023, 15:06 часа

Опитните градинари не случайно използват банановите обелки в своята градина. Научете повече за полезните им свойства и начин на употреба. Те са пълни с калий, фосфор и калций, които са основни хранителни вещества, от които растенията се нуждаят, за да растат добре.

Течен тор

Банановите кори работят отлично като тор в градината. За да направите течен тор, поставете няколко бананови кори в голяма купа и ги потопете във вода. Оставете банановите обелки във вода поне 2-3 дни, като разбърквате от време на време. След това ги отстранете и поливайте растенията с получената течност.

За повече удобство прелейте течността в лейка или бутилка със спрей и поливайте растенията обилно. Поливайте по този начин на всеки 2 седмици и ще видите ползите за вашите растения.

Предимства на утайката от кафе за дивите цветя

Мулч

Добавете бананови кори в горната част на почвата и ги използвайте като мулч за допълнителен тласък на почвата. Нарежете обелките от банан и ги разпръстене върху горния слой на почвата заедно с обичайния градински мулч. С течение на времето мулчът и банановите кори ще се разпаднат заедно, като същевременно забавят изпарението на водата и изтласкват плевелите.

Тор с бавно освобождаване

Освен като течен тор, банановите обелки могат да се използват и като тор с бавно освобождаване. Нарежете ги и ги сложете към почвата директно в градината. По този начин бавно ще се разграждат, като освобождават жизненоважни хранителни вещества за растенията.

Тези растения НЕ са подходящи за отглеждане в контейнери

Компост

Банановите кори са пълни с калий, фосфор, калций и магнезий. Те са перфектни за допълване на вашата компостна купчина и също ще се разграждат доста бързо.

Наторяване на семена

Ако планирате добавяне на нови разсади във вашата градина, добавете няколко бананови кори в градинската почва. Изкопайте няколко дупки с дълбочина 5 см и поставете едно парче във всяка дупка, като страната на кората е обърната надолу. Поръсете семената си върху обелките и ги покрийте с пръст. Полейте добре след засаждане.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес