Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако поръсите лука с това, главите ще станат с големината на юмрук

12 май 2023, 14:10 часа

Много градинари се сблъскват с проблема с луковата муха в градините си, който е пагубен за реколтата на лука.

Този вредител снася яйцата си в лехите и от тях се излюпват ларви, които се хранят от вътрешната страна на главите на растенията. Това е причината за пожълтяването на лука и за изоставането в растежа му.

Топ трик за едри глави лук 

За да се отървете от луковата муха и нейните ларви, можете да използвате естествен и ефективен начин, който гарантира не само елиминиране на вредителя, но и реколта от едри глави лук.

Яжте всяка вечер по една малка глава лук и вижте какво ще се случи с тялото ви

Този метод е лесен за изпълнение. Просто трябва да смесите дървесна пепел, сода и тютюнев прах. За целта ще ви е необходима пластмасова кофа. Смесете в 1 кг пепел на прах, 5 супени лъжици сода, килограм тютюнев прах.

Дървесната пепел набавя на насажденията важни хранителни вещества и освен това ги предпазва от много вредители, включително луковата муха. Содата за хляб се бори с някои вредители като дългоносици, охлюви, телени червеи, листни въшки и лукови мухи.Тютюневият прах съдържа никотин, който помага в борбата с много градински вредители.

Важно е лехите с лехите с лука да се поръсят с този прах възможно по-скоро, най-добре веднага след засаждането. Достатъчни две или три третирания през май и юни.

Накиснете лука в този разтвор и реколтата ще е ДВОЙНА

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес