Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако искате богата реколта от пипер, ПОДРЯЗВАЙТЕ ГО

29 юни 2021, 14:05 часа

Отглеждането на пипер крие известни рискове. Ако не се грижите подобаващо добре за растението, няма да сте доволни от реколтата. Разбира се, съществуват не малко тънкости и специфики, с които трябва да се съобразите. В противен случай ще съжалявате, че сте си похабили времето.

Реклама

Някои градинари смятат, че подрязването на пипера не е задължително. Ние обаче не мислим така и ако решите да ни послушате, шансовете да се сдобиете с много по-голяма реколта, са високи.

Как да извършим подрязването на пипера, ако искаме богата реколта?

Рязане на цветната пъпка

Това е първият етап, който не бива да пропускате. Реже се много внимателно най-горната пъпка, тоест пъпката, която е на първия клон от стъблото. В случай, че решите да пропуснете този етап, да знаете, че хранителните вещества ще бъдат усвоени от нея и ще забавят развитието на останалите плодове. Самото подрязване е препоръчително да бъде осъществено с помощта на градинарски ножици, така че да не се нарани растението.

Дори да сте пропуснали да я отстраните и вече наблюдавате оформен плод, отрежете го, без да се притеснявате, че ще навредите на пипера.

Подрязване на издънките

Още една специфика, отнемаща минимално време, но пък дава изключително добри резултати. Оставете две издънки, а останалите ги подрежете.

Подрязване на долните листа

Долните листа се отстраняват, за да може да се осигури повече въздух на растението.

Ако преминете през тези три етапа и бъдете много внимателни, то със сигурност ще се радвате на изключително богата реколта.

Забележка:

Много внимавайте, когато боравите с ножицата за подрязване. Тя трябва да е достатъчно остра, така че да не наранява растението. В противен случай е възможно то да се разболее от гъбични или бактериални инфекции.

За предпочитане е цялата тази процедура да се прави привечер, когато слънцето не е толкова силно!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес