Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако доматите се напукват, направете това

11 юли 2024, 08:59 часа

Често градинарите се сблъскват със ситуация, при която доматите, които нямат време да узреят, се напукват по храстите. Но в случая просто трябва да се предприеме едно просто действие за разрешаване на проблема.

Според експерта причината за напукване на плодовете най-често се крие в неправилното поливане, а не в някакво заболяване на храстите, както повечето градинари могат да си помислят.

Напукване на доматите - какво трябва да се направи

Факт е, че при твърде рядко поливане доматите образуват по-плътна кожа и спират растежа на плодовете. След като се възобнови редовното поливане, те започват да растат отново. Но кожата им вече е загубила своята еластичност, не издържа и те се напукват.

Доматите ще цъфтят дори в най-голямата жега, ако ги торите така

Ако не можете да дойдете в градината си, за да поливате доматите си в средата на седмицата, можете да ги поливате с помощта на бутилка вода, като я поставите с главата надолу в градинската леха и леко развиете капаката предварително.

При средна температура на въздуха около 25 градуса, доматите изискват обилно поливане приблизително веднъж на всеки 3 дни.

Поливане на домати по време на цъфтежа и образуването на плодовете

На етапа на цъфтеж доматите не са толкова взискателни към поливането. Намалете поливането до 2-3 дни седмично. Средно консумацията на вода на храст е не повече от един литър. Прекомерното поливане през този период води до прекомерно образуване на листа, в резултат на което плодовете практически не растат.

 Когато се образува яйчникът, растенията се поливат в корена до образуване на малка локва близо до стъблото. В идеалния случай водата трябва да се абсорбира бързо; ако това не се случи, почвата се нуждае от разкопаване.

В периода на образуване на плодове количеството поливане се увеличава, тъй като доматите са 90% вода. Препоръчително е да правите това на всеки 1-2 дни, като изразходвате до два литра вода за напояване на храст.

Ако е възможно, избягвайте напояването през горещите дни. Рано сутрин или след залез слънце е най-подходящо за тези цели.

За да се поддържа здравето на доматите и да се предпазят от напукване, високите и ниските храсти се поливат на различни интервали. Високите храсти се поливат по-обилно от ниските, тъй като нуждата на първите от влага е по-голяма от тази на последните. Силното преовлажняване води до увреждане на доматените плодове от късна болест, което ги прави неподходящи за консумация.

Само опитните градинари пръскат цветовете на доматите с това

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес