Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 устойчиви растения, които се садят октомври месец

28 септември 2024, 06:00 часа

Все още не оставяйте градински ръкавици! Вярвате или не, октомври се оказва един от най-плодотворните периоди от годината за засаждане на пролетно цъфтящи луковици , издръжливи зеленчуци и храсти от много разновидности. Едно от предимствата на засаждането на сенчести дървета или цъфтящи луковици през есента е, че почвата е достатъчно топла, за да стимулира растежа на корените, без да ви кара да се тревожите за топлината, причиняваща стрес на растението.

Вижте още: 6 зеленчука, които трябва да засадите през октомври в градината си

За да ви помогнем да започнете този октомври, сме събрали селекция от трайни насаждения, цветя и дори овощни дървета, които могат да виреят в много райони в цялата страна.

Ето какво да засадите през октомври.

Листни зеленчуци

Листните зеленчуци като спанак, къдраво зеле и други марули са страхотни възможности за засаждане през октомври. Идеалното време за засаждане е 6 до 8 седмици преди първата слана, така че погледнете датите на първата и последната слана във вашия район, за да гарантирате успех.

Минзухар

Ако някога сте виждали цвете да наднича през снега през зимата, най-вероятно това е бил минзухар. Засадете грудките на минзухара на гроздове 6 до 8 седмици преди първата силна слана за сезона в добре дренираща почва. Минзухарите са склонни да образуват цветни килими, така че помислете за поставянето им в предната част на цветните лехи, за да създадете пълен ръб. 

Овощни дървета

Противно на това, което може би си мислите, можете да засадите овощни дървета през октомври. Независимо дали изберете ябълкови, прасковени или смокинови дървета, можете да се насладите на изобилието си още през следващата година!

Къпини

Може да помислите за засаждане на къпини в късната есен, а не в ранна пролет, ако живеете в район с по-мека зима.  Тези лесни за отглеждане плодове обичат водата, така че е важно почвата никога да не е прекалено суха. С течение на времето храстът ще произведе бастуни, където можете да очаквате да растат плодовете.

Вижте още: 12 цветя, които трябва да засадите в градината си тази есен

Анемония

Тези цветя с форма на маргаритка се предлагат в бяло, както и в други няколко цвята - включително горещо розово, кралско синьо и наситено лилаво. Групирайте ги заедно за шикозен гроздовиден ефект или ги засадете заедно с други пролетно цъфтящи луковици като нарциси, лалета или зюмбюли.

Грах

Грахът и пролетта са склонни да вървят ръка за ръка, но ранозрелият грах може да процъфтява и през октомври за тези, които живеят в по-топлите райони на страната. Има много разновидности, от които да избирате, но ключът, за да сте сигурни, че всеки вид има сладък вкус, е да ги засадите на място, което е напълно изложено на слънце.  Градинарите често препоръчват да засаждате грах близо до силно ароматни билки като босилек или розмарин, за да предпазите листните въшки.

Виоли

Тези цветя за прохладен сезон са идеалните цветя, с които да озарите любимите си антични саксии, тъй като те могат да се похвалят с близо 500 различни разновидности. Не забравяйте да засадите виоли, когато времето е постоянно хладно във вашия регион; те може да обичат слънцето, но увяхват при високи температури. Те също трябва да се поливат само след като почвата изсъхне напълно.

Див лук

Много издръжливи билки виреят еднакво добре през есента, както и през пролетта и лятото. Лукът е фантастична селекция за тези, които са начинаещи в градинарството, тъй като не се нуждаят от поддръжка и произвеждат красива реколта. Тези многогодишни билки се отглеждат успешно в саксии с добре дренираща почва, но имат склонност да се образуват буци. За да предотвратите пренаселеността, ще трябва да разделите бучките, за да осигурите здравословен растеж.

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес