Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 причини, поради които ягодите НЕ цъфтят

02 април 2024, 07:00 часа

Ако ягодите не цъфтят, първата мисъл на градинаря в този случай е, че те се нуждаят от пресаждане. Но този проблем може да възникне и при все още младо ягодоплодно растение.

7 причини за липсата на цъфтеж при ягодите

Има 7 причини, поради които ягодите не образуват цветове. Сред тях са лошо презимуване, грешна дълбочина на засаждане, неправилно торене.

Поливане на ягодите - ето какво трябва да знае всеки градинар

Ако градинарят е избрал грешна дълбочина на засаждане, има верояност ягодовите насаждения да не цъфтят. В случая проверете колко дълбок е изкопът. При прекалено дълбоко засаждане храстът може напълно да спре да расте.

Ако ягодите не са били покрити през зимата, това е друга възможна причина за липсата на цъфтеж. Мразовитата зима може да отслаби растението. Липсата на торене е друга възможна причина.

При торене е важно да се спазяа дозировката на торовете, препоръчана от производителя. Например, излишъкът от азот може да накара храстът да образува прекалено много зелена маса. В случая растението просто няма да „мисли“ за размножаване - цялата му енергия ще се изразходва за растежа на зелена маса.

Така наречените мъжки видове не дават реколта - достатъчно е да имате 3 корена от тях в една градинска леха. Те не дават реколта и няма смисъл да ги засаждате изобилно.

При неправилна грижа за ремонтантна ягода е напълно възможно храстът да се е изродил. Това също може да доведе до липса на цветове, а от там и до последваща липса на плодове.

Помислете и за осветлението. Ако храстите нямат достатъчно слънчева светлина, както се случва дори в частична сянка, тогава няма да има реколта.

По отношение на правилното време за засаждане на ягоди, много опитни градинари предпочитат да ги засаждат през август. През този период има много посадъчен материал и времето като правило е благоприятно за младите храсти да се вкоренят, да се адаптират на ново място и да оцелеят безопасно през зимата.

Но ако лехата се намира на ветровито място или в район с малко сняг през зимата, по-добре е да отложите засаждането за пролетта. Тогава младите храсти ще имат цялото лято, за да станат по-силни. Това важи и ако решите да засадите ягоди за първи път.

На колко време трябва да се пресаждат ягодите?

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес