Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 грешки при прибиране на реколтата от чесън

26 юли 2024, 18:38 часа

Много градинари допускат грешки при прибиране на реколтата от чесън. В резултат на това почти половината от нея трябва да бъде изхвърлена. За да избегнете този сценарий и да запазите напълно прибраната реколта, не трябва да извършвате определени действия в процеса на прибиране на чесъна.

7 фатални грешки при прибиране на реколтата от чесън

Грешка №1: Не е необходимо да поливаме растенията точно преди прибиране на реколтата - преустановете поливането няколко седмици преди това. Същото важи и за торенето.

Този евтин зеленчук сваля захарта и укрепва костите

Грешка №2: Не трябва да отрязвате листата веднага след изкопаване - листата на чесъна продължават да получават хранителни вещества от тях и узряват нормално.

Грешка №3: Не дърпайте твърде енергично перата при вадене на чесъна, в противен случай ще повредите главите и те няма да се съхраняват добре.

Грешка №4: Преди съхранение осигурете нормални условия на сушене. В случая е по-добре чесънът да се пресуши, отколкото да не е достатъчно изсушен.

Грешка №5: Не вадете главите от почвата преждевременно или по-късно от необходимото. И  в двата случая това ще намали няколко пъти срока на годност на незрелия или презрял чесън.

Грешка №6: Не вадете чесъна, когато почвата е влажна - високата влажност е опасна за чесъна. Ако го приберете в дъжда, можете напълно да загубите реколтата.

Грешка №7: Не е необходимо да поливате корените с маркуч, за да ги почистите от почвата, полепнала по тях. Силна струя вода може да навреди на корените и на главите.

Как да подготвим чесъна за съхранение?

Чесънът от магазина, като правило, вече е изсушен и подрязан, така че не се нуждае от предварителна подготовка за съхранение. Ако отглеждате чесън в градина си, първо трябва да го съберете и изсушите. Обикновено се берат два сорта: пролетен или зимен. Зимният чесън се прибира в средата или края на лятото, когато долните листа започнат да пожълтяват и изсъхват. Пролетният се прибира в края на лятото или началото на есента.

Изкопайте чесъна и го оставете да изсъхне, след което отлепете почвата от него. След прибиране на реколтата завържете част от главите и ги окачете да изсъхнат на тъмно, сухо и добре проветриво място за 10-15 дни. Изсушеният чесън трябва да загуби влагата от стъблата, а люспите трябва леко да се отделят от главите.

Когато пресният чесън изсъхне, отрежете корените и стъблата и отстранете излишните люспи. Оставете го да изсъхне още няколко дни. След това може да го разределите в касетки или хартиени пликове. 

Също така чесънът може да се съхранява сплетен на плитки.

Какво може да засадите през юли на мястото на чесъна?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес