Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 грешки, които трябва да избягвате при отглеждане на сукуленти

07 юни 2023, 11:33 часа

Тези миниатюрни растения са фаворит за много хора. Те са лесни за отглеждане, често са много малки и се предлагат във всякакви форми, размери и цветове, за да допълват декора.

Като се има предвид колко издръжливи и находчиви са тези растения, не е чудно, че са толкова популярни.

Има 7 грешки, които трябва да избягвате, когато отглеждате сукуленти. Една малка промяна може да е всичко, което е необходимо, за да накарате вашия сукулент да цъфти отново.

1. Преполиване

Най-голямата грешка, когато става дума за сукуленти, е преполиването. Сукулентите често са малки, затова и водата се оттича и изсъхва бързо в почвата. Въпреки това, този вид растения имат тенденцията да задържат вода добре, затова листата им изглеждат толкова пухкави, поради това и почвата не трябва да е постоянно влажна. Ако корените са подложени на продължителна влага, това само ще насърчи кореновото гниене, което в крайна сметка ще убие растението.

ЛЕСНИ начини да се справите с листните въшки по домашните растения

Стремете се да поливате вашия сукулент около веднъж седмично през лятото и най-малко веднъж месечно през зимата. Горният сантиметър от почвата трябва да се усеща сух и да се рони между пръстите ви, когато дойде време за поливане.

2. Използване на грешна почва

Има правилен и грешен тип почва, в която да отглеждате вашия сукулент - важно е да използвате правилния вид. Той ще осигури необходимите хранителни вещества и условия, от които рстението се нуждае, за да расте. Сукулентите предпочитат почвата да е бързо дренираща.

Поради това обикновената почва от двора няма да работи, както и обикновената почва за саксии – и двете задържат влагата твърде добре. Вместо това потърсете специална сукулентна почва. Тези видове почви обикновено са рохкави и песъчливи, което е идеално за сукулентите.

3. Използване на грешна саксия

Дори саксията, в която отглеждате своя сукулент, може да повлияе на състоянието му. Първо, винаги препоръчваме да използвате саксия с поне един дренажен отвор. Това е от съществено значение, в противен случай излишната вода няма да може да изтече и вместо това ще остане складирана в корените. Това насърчава гниенето им.

Винаги препоръчваме да използвате саксии от теракота, а непластмасови. Те не само изглеждат по-добре, но са и естествено по-порести и дишащи, което означава, че позволяват на почвата да изсъхне по-ефективно. Този тип саксия също така регулира по-добре температурата на почвата, освен това е естествено по-стабилен от пластмасовия.

4. Недостатъчно или твърде много слънчева светлина

Стремете се да дадете на вашия сукулент комбинация от пряка слънчева светлина и частична сянка. Приблизително шест часа слънчева светлина е добър ориентир. Така че, ако имате перваз с източно изложение, това може да е добро място. Опитайте се постепенно да въведете нови условия на осветление, за да видите как вашият сукулент реагира. Например, започнете с няколко часа пряка слънчева светлина и бавно увеличете в продължение на няколко седмици. Не прекалявайте с излагането на сукулента на слънчева светлина, в противен случай листата могат да изгорят.

Разбира се, всеки сукулент е различен - някои сортове предпочитат повече или по-малко пряка светлина от други, така че може да се наложи да потърсите специфични изисквания и да експериментирате, за да намерите оптималния баланс.

Растения, които да НЕ засявате в градината, ако искате да привлечете пчели

5. Поставяне близо до източник на топлина

Сукулентите обикновено предпочитат сух климат, но това не означава, че ще виреят до радиатор или камина. Такива горещи условия ще изсушат растението бързо. По същия начин не оставяйте сукулента си до отворен прозорец или близо до климатик. Макар и издръжливи, променливите температури не са добри за сукулентите. Вместо това се стремете към постоянна температура между 4-25°С.

Отново, температурата ще варира в зависимост от сорта сукулент. В зависимост от вашия регион, може да искате да проучите предпочитанията предварително и да изберете сукулент въз основа на това, за да му дадете най-добрите условия

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес