Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 начина да забравите за копаенето на градината

20 септември 2024, 13:14 часа

Копаенето на градината е трудоемка дейност и определено не сред любимите на градинарите. Прекопаването на почвата се използва за подобряване на структурата на почвата и повишаване на нейното плодородие. Въпреки това, както всеки друг метод, копаенето има както своите предимства, така и недостатъци. Само градинарите с опит знаят 4 трика, благодарение на които могат да избегнат тази дейност, като за сметка на това не рискуват почвеното плодородие.

Копаенето е отдавна използван метод за подобряване на почвеното плодородие. Това обаче може да доведе до негативни последици, като увреждане на корените на растенията и намаляване на капацитета за задържане на вода в почвата.

4 начина да избегнете копаенето на градината

Те са следните:

Използване на компост и оборски тор. Тези органични торове могат да помогнат за подобряване на плодородието, без да разрушават структурата на почвата.

Засадете ги през есента: Тези растения правят почвата по-плодородна

Използване на зелени торове. Растенията, които се отглеждат за подобряване на почвата, могат да помогнат за добавяне на хранителни вещества към нея и за подобряване на нейната структура.

Мулчиране. Това включва нанасяне на слой от органичен материал върху повърхността на почвата, който помага за задържане на влагата и подобряване на почвената структура.

Подобряване на микробиологичната екосистема. Добавянето на микроорганизми като бактерии и гъбички може да помогне за подобряване на плодовитостта и стабилността.

Ползи от копаенето

Подобряване структурата на почвата. Прекопаването на почвата помага за подобряване на нейната структура, което позволява на кореновите системи на растенията по-лесно да проникнат в почвата и да получат необходимите хранителни вещества.

Повишаване на почвеното плодородие. Разкопаването позволява да смесите плодородния горен почвен слой с по-дълбок слой, което допринася за по-ефективното използване на хранителните вещества, по-доброто им разпределение и подобрения достъп на растенията до тях.

Унищожаване на плевелите. Плевелите са принудени да се преместят на повърхността и обикновено изсъхват, което намалява броя им и намалява конкуренцията им с културите за хранителни вещества и влага.

Елиминиране на вредителите. Копаенето може да помогне за премахването на вредителите, тъй като те може да са в горния слой на почвата и съответно той ще се премести по-дълбоко.

Недостатъци на копаенето на почвата

Унищожаване на микробиологичната екосистема. Разкопаването може да унищожи микробиологичната екосистема, която е важна част от почвата, която допринася за нейното плодородие и стабилност.

Увреждане на корените на растенията. При изкопаване корените на култивираните растения могат да бъдат повредени, което може да доведе до намаляване на добива или дори до пълната му загуба.

Намаляване на водозадържащата способност на почвата. Намаленият водозадържащ капацитет може да доведе до образуване на по-големи почвени частици и намаляване способността на почвата да задържа влага.

Износване и увреждане на почвата. Това се наблюдава най-вечр при честото разкопаване.

Риск от ерозия на почвата. В случая намалява защитата на почвата при излагане на вятър и дъжд.

Отрицателно въздействие върху околната среда. Може да доведе до отделяне на въглероден диоксид, който е един от основните газове, допринасящи за изменението на климата.

Лесен начин да проверите качеството на почвата

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес