Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

2 съставки, които ще спасят краставиците от мана

01 април 2024, 10:20 часа

Рискът от появата на брашнеста мана винаги съществува при отглеждането на краставици. Най-често неподходящите метеорологични условия са причина за появата на болестта. Но третирането на краставичните насаждения с две съставки значително намалява риска от мана - йод и калиев перманганат.

Третиране на краставиците с йод

Това лекарство има много мощен потенциал в борбата срещу гъбичните заболявания. Поради това може да се използва при поява на брашнеста мана. В случая се препоръчва пръскането на насажденията със слаб разтвор на йод - приготвя се като един ml от лекарството се разтвори в един литър вода.

Отглеждане на краставици - 3 грешки за появата на празни цветове

Третиране на краставиците с калиев перманганат

Обикновеният калиев перманганат може да бъде не по-малко ефективен: той се справя изключително добре в борбата с брашнестата мана в ранните етапи. За целта е необходимо да приготвите разтвор със средна степен на концентрация и да третирате насажденията с него.

Добавете 3 грама от кристалите към 10 литра вода. За да наторите краставиците, трябва да полеете всеки разсад около стъблото. В процес на това е важно да се гарантира, че между струята разтвор и стъблото остават най-малко 6 см. След като почвата изсъхне, е необходимо да се разкопае. Разходът на готовия разтвор е около 5 литра на 1 квадратен метър. През сезона се препоръчва да се правят не повече от 5 подхранвания с честота от 3 седмици.

Продуктът може да се използва за листно третиране на култури, отглеждани в градината. В този случай се прави по-концентриран състав заради по-голямо изпарение навън. В този случай трябва да добавите 2-3 грама от лекарството към 10 литра вода. Ако обработката се извършва в оранжерия, тогава е достатъчно да добавите 1 грам калиев перманганат към същия обем вода. За обработка на 1 храст се нуждаете от около 0,5 литра от приготвения разтвор. Лисата трябва да се напръскат от двете страни. 

Струва си да се помни, че разтворът на калиев перманганат е много силен окислител. Когато възникне контакт с органични съединения, възниква реакция, която освобождава кислород. Поради това, ако пръскате краставици с разтвор на калиев перманганат, това ще премахне всички малки частици, а именно: кал; прах; мъртви клетки; гъбични спори и микроорганизми, които могат да причинят развитието на заболяването. Ето защо този разтвор, който е достъпен и лесен за приготвяне, се използва активно не само за третиране на краставици, но и на други растения като дезинфектант.

Знаете ли как опитните градинари използват сода при отглеждане на краставици

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес