Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

2 лъжици от това ще съживят всяко мушкато

08 август 2024, 19:23 часа

Всяка домакиня, която отглежда мушкато, иска то да я радва с буйни цветове и ароматни листа. За съжаление това цвете е изключително капризно и понякога, въпреки грижите, може да спре да цъфти. Един лесен за приготвяне тор с необичаен състав може да подхрани и съживи както за мушкато, така другите цветя, отглеждани у дома или в градината. Благодарение на него те ще ви зарадват с буйни цветове.

Защо мушкатото не цъфти?

Така че ако мушкатото ви не цъфти обилно, можете да му помогнете с естествени торове. Всички необходими компоненти за подхранването му могат да бъдат открити във вашата кухня. В случая, за да приготвите тор, който ще съживи мушкатото, ще ви трябват обелки от картофи.

Торене на мушкатото с обелки от картофи 

Този достъпен и ефективен тор ще насити почвата с елементите, необходими за растежа и развитието на растенията: калий, фосфор, магнезий и бор. А нишестето в картофените обелки, които преди това сте изхвърлили, ще направи почвата под цветята по-рохкава и дишаща.

За да приготвите тора, изсушете обелките на четири средни картофа на слънце и след това ги смелете старателно на прах. Ще получите тъмен прах. Вземете две супени лъжици от него и разтоврете добре в литър вода. Поливайте растението с това веднъж на всеки две седмици и мушкатото ще ви зарадва с нови стъбла и буйни цветове.

Не забравяйте, че този тор е полезен и за други стайни растения. Така че винаги дръжте това безплатно лекарство под ръка. 

Отглеждане на мушкато

За да може мушкатото да цъфти великолепно, то трябва да расте в почва със средно ниво на плодородие. Много питателните почви ще провокират активен растеж на зелена маса, поради което храстът ще загуби своя декоративен вид. Що се отнася до саксията, тя може да бъде направена от всякакъв материал, основното е, че на дъното трябва да има дренаж от натрошена тухла или експандирана глина.

Гераниумът е изключително добре настроен към слънчевата светлина. Това е едно от малкото цъфтящи стайни растения, които могат безопасно да бъдат оставени на директна слънчева светлина и ще се възползват от това. Слабото осветление ще доведе до лош цъфтеж и слаба листна маса. Градинарите препоръчват периодично саксията да се завърта, така че растението да се развива равномерно. В края на есента и зимата, когато дневните часове станат кратки, цветето трябва да бъде осветявано с лампи, в противен случай листата му ще започнат да избледняват. Мушкатото се адаптира перфектно към стайните условия. През лятото температурите могат да варират между 20-25 °C, а през зимата - 10-15 °C. Защитете храста от течения.

Мушкатито цъфти добре при редовно поливане. Основното е да не прекалявате, за да предотвратите преовлажняване на почвата. Също така избягвайте да мокрите листата с вода. По-добре е да поливате цветето с пречистена или просто утаена вода, но дъждовната вода също ще свърши работа. В периода на покой на цветето графикът за поливане се намалява наполовина. Не е необходимо да навлажнявате храста, тъй като пеларгониумът обича сух въздух.

Растението се подхранва от средата на пролетта до края на есента на интервали от веднъж на половин месец. За да направите това, по-добре е да използвате течни торове.

По принцип не е нужно да купувате специални торове. Гераниумът реагира положително на разтвор на йодид. Тази хранителна смес ще осигури на растението дълъг и ярък цъфтеж. За да го приготвите, ще ви трябва един литър вода и една капка йод. Всеки корен се нуждае само от 50 мл от този разтвор наведнъж. Сместа трябва да се добавя много внимателно, по стените на саксията. Третиране с този тор над нормата ще доведе до изгаряне на корена на културата. 

Разтворът, който кара мушкатото да цъфти без да спира

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес