Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пътят към Олимпиадата: Как българските деца постигат високи успехи

27 август 2024, 09:32 часа • 470 прочитания

Какво превръща един ученик в медалист от олимпиада по природни науки? И какво представлява българската школовка, която винаги в топлите месеци ни носи радостната вест за поредното високо признание?

Това лято отново сме верни на традицията да разказваме за олимпиадите в рубриката “Формулата на успеха”. И за да открием наистина формулата на големите интелектуални постижения на нашите ученици, разговаряхме с двама интересни гости, които имат особен статут. Те също са български олимпийци, завоювали отличията си от преди няколко години - и по тази причина стоят съвсем близо до възрастта и вълненията на актуалните състезатели. Помагат им с подготовката, обучават ги допълнително и се превръщат в техни спътници към върховете на науката. Първият обучител е Евгени Стателов - сребърен медалист на Международнатата Менделеевска олимпиада (2018 г. и 2019 г) и сребърен и златен на Международната олимпиада по химия пак тогава. Вторият е Здравко Иванов, който е носител на 3 златни и един бронзов медал по лингвистика, както и 2 сребърни по биология. Ето какво споделиха те:

Най-важната щафета: Състезателният дух 

“Учителите предават на децата много неща, но има и една подготовка, която изисква да се предаде и щафетата на състезателния дух. А именно състезателите могат да вдъхновят други състезатели най-добре. Затова и бившите олимпийци имат ключова роля - ние наскоро сме минали през сходен тип предизвикателства и знаем какво представляват”, така разбира ролята си Здравко Иванов. Той води школа по биология в СМГ. И казва, че в биологията е изключително важно учениците да могат да решават практическите задачи бързо, а понеже в училище са сведени до минимум, отделя доста внимание на това в работата си с по-малките.

Евгени Стателов пък споделя, че е имал учител, който е имал голямо доверие в него и го е научил на много неща. “Понеже виждах един страхотен пример още като ученик, в мен се появи желание да подготвям другите. Затова като завърших и спечелих златния си медал от последното състезание на олимпиадата в Париж, реших, че е добра идея да предавам знанията си”, разказва той. Евгени в момента следва химия в Германия и по тази причина подготвя учениците онлайн. “Работя с малко ученици - по около 4-5 на година, които подготвям за международните олимпиади. В малък кръг се напредва доста добре. Освен това научавам от тях непрекъснато нови неща - това е предимство и за мен”, споделя той за обмяната на опит.

Част от подготовката на нашите олимпийци се случва благодарение на дарение от Vivacom, което помага за цялостното им представяне. През лятото на 2024 г. телекомът предостави 30 000 лева на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, с които да подпомогне участието на младите ни таланти в международните олимпиади. До момента компанията е дарила близо 140 000 лв. за отборите по химия, биология, физика, астрономия, математика, информатика, изкуствен интелект и лингвистика.

Тактика N1: Олимпиадата е не изпит, а възможност 

Здравко Иванов убеждава учениците в школата, че най-правилният подход към олимпиадата, е да погледнат на нея като на възможност. “Олимпиадата не е изпит, не трябва да се стресират и да смятат, че от оценката им зависи всичко. Просто е една възможност - да покажеш най-доброто от себе си. И да се запознаеш с други себеподобни олимпийци от различни държави, с преподаватели и ръководители. С хора, с които животът ще те срещне в бъдеще така или иначе. Казвам им да подхождат спокойно, самоуверено, с ясна мисъл. Да имат доверие към бистрия си ум и към задачата. Напомням им, че по-голямата част от работата така или иначе е свършена преди състезанието. Извървян е много дълъг път, съответно е хубаво да изпитат чистото удовлетворение от изживяването, което ще им се случи. Знам го и от собствен опит - ходил съм на 7 олимпиади и най-високо класиране съм постигал, когато не съм се интересувал от крайния резултат”, гласи рецептата за успех на младия преподавател.

Здравко Иванов (в средата, с карираната риза) казва на олимпийците, че състезанието не е изпит, а изживяване

 

Към тази психологическа настройка Евгени Стателов добавя още няколко ключови тактики при състезание на толкова висок форум. Първо правило според Евгени - да вярваш в себе си. Второ - да имаш правилна стратегия, защото всички олимпиади са състезание, при което се работи с висока скорост и времето не достига. “Това означава да можеш да изостяваш едни задачи и да започваш други, после да се връщаш към нерешените и въобще да разпределяш непрекъснато усилията си изключително оптимално”, пояснява той. И допълва, че олимпиадата е изпитание, което изисква не просто познания, а необикновена способност за продължителна концентрация. “Имайте предвид, че теоретичният изпит на международните олимпиади трае 5 часа, а експерименталният - 4. Това означава да не се разсейваш за изключително дълго време: едно рядко и ценно умение”, казва той.

Да вярваш в себе си и да имаш правилна тактика е ключът към успеха на олимпиадите по природни науки, казва Евгени Стателов

 

“Светът като вълнуваща загадка” 

Задачите, които се падат на олимпийците, са изключително сложни и дълги. “Всяка от тях отнема повече от час. Има много математически уравения, системи от уравнения с няколко неизвестни, с които се продължават сметките; трябва да се разбере кое е неизвестното вещество от тези сметки, после химичният състав, от какви елементи е изграден…”. За да се подготвят за главоломните изчисления, олимпийците ни решават средно по 8 подобни задачи на ден и над 500 за година - така Евгени Стателов ми помага да направим някакво базово изчисление. А коя е силата, която кара нашите ученици да се трудят неуморно над тях? “Хъс. Силно изразен състезателен характер. И едно много характерно чувство за удивление, което всеки олимпиец има - това са момчета и момичета, пред които светът пламва като вълнуваща загадка дори в най-дребните си прояви. Помня удивлението, което сам изпитах, когато научих защо например сапунът успява да измива някакви нечистоии. Ами защото градивните частици на сапуна, които се полепват по нечистотията, имат две части, едната - полепващата се, а другата - водоразтворима; и по този начин мръсното е обградено от водоразтворими частици и се отмива от водата. Ей такива малки неща могат да въодушевят и мотивират един млад човек да продължи да се развива”, коментира още Стателов.

Това лято един от нашите олимпийци - Виктор Лилов, направи рекорд, който е постигал единствено той в целия свят: в рамките на една година два златни медала в двете дисциплини, химия и биология, в рамките на едно лято. За него вече разказахме тук, а Стателов, който го е обучавал, допълва следното: “Виктор е състезател, който е толкова навътре с органичната химия, че е изчел не само много учебници, а общо взето най-високото ниво научна литература в тази материя. Той се запознава сам с публикациите на нобелови лауреати или номинирани, въобще в час е с всичко, което става при световноизвестните учени в химията. Представяте ли си за каква любознателност и целеустременост става дума?”, допълва Стателов.

Виктор Лилов постигна сензационен успех на Олимпиадите тази година

 

Здравко Иванов казва още, че невинаги дори количеството часове работа са най-важни, а способността на медалистите да учат ефективно. “Едни 2 дисциплинирани часа на ден могат да бъдат достатъчни за медал на олимпиадите. Но тези два часа трябва да са всеки ден и с ниво на съсредоточаване, което да достига предела за един ученик”, завършва наблюденията си той.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес