Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

“Генерирай това”: За Олимпиадата по ИИ и един хит на Мария Илиева

22 август 2024, 09:45 часа • 414 прочитания

Два бронзови медала в научния кръг и златна награда в практическия. Това е равносметката за българския успех от Олимпиадата по изкуствен интелект в Бургас, която завърши преди броени дни. Единият български отбор, съставен от Делян Христов, Калина Иванова, Стоян Ганчев и Велислав Джелепов, взе бронзов медал в теоретичната част на състезанието. Същото отличие взе и другият, в който участват Ванеса Калинкова, Деян Хаджи-Манич, Елица Башева и Делян Бойчев, но те получиха и златна награда в практическата надпревара.

Но докато “витрината” с наградите е важна за историята и статистиката, за нас в още по-голяма степен интересна е и самата Олимпиада. Първо, защото световният форум по ИИ се провежда за пръв път. Второ, защото дебютът ѝ се дължи именно на българските усилия - основателите са Лора Динева, Елена Маринова, Росица Декова, Александър Велинов и Ива Гумнишка. И трето, понеже за състезание по ИИ представата ни е съвсем смътна и обща, а става дума за изключително престижна и увлекателна надпревара, в която участваха близо 200 ученици в над 40 отбора от 6 континента. За да разберем в детайл как България стана домакин и пионер на международно ниво в ИИ съревнованията, говорихме с Йоан Саламбашев и Радостин Чолаков, ръководители и треньори на нашите отбори. Ето какво ни разказаха те в рубриката “Формулата на успеха”, част от проекта на Actualno.com за млади таланти “Мисия България”. 

Подготовката: Трябва да си я измислиш 

Ако при всяка друга олимпиада естеството на задачите са добре установени и традиционни, в състезание по ИИ подобни натрупвания липсват. Утъпкани пътеки няма. А как да се подготвиш за олимпиада, която не се е провеждала никога преди? И по предмет, който не се преподава в училище…?

“Трябваше да бъдем много креативни с подготовката. Да търсим сами ресурси, да си измисляме задачи, да каним преподаватели. Това е сфера, която се променя изключително бързо и подготовката е нещо, което трябва да си измислиш сам”, казва Йоан Саламбашев. За целта той и Радостин Чолаков първо правят онлайн подготовка през юни, а после организират курс в София Тек Парк в рамките на 5 дни, по време на който от сутрин до вечер отборите решават задачи. Преподават те самите, канят също лектори от Софийски университет, от Станфорд, от Масачузетския технологичен институт (МТИ), за да въведат учениците в ключови въпроси. “Разчитахме на широкообхватни теми, без да задълбочаваме много в някоя. Полето на приложение на ИИ е огромно и трябва да се схванат основните принципи”, споделят треньорите.

Йоан Саламбашев 


Казват още, че за разлика от другите олимпиади, тази по ИИ отразява много актуални теми, което е разбираемо, предвид модерното му приложение. “В Бургас имаше различни лекции и уъркшопи, свързани с предизвикателствата на деня. Бяхме поканили например един от най-реномираните учени в Google, който да говори за Deep Mind - една изключително актуална тема, на която се базират куп иновации. Запознахме също участниците с най-различни разработки на езикови модели, които се ползват при създаването на компютърни асистенти”, разказват Йоан и Радостин, чиито биографии са изпълнени с постижения в компютърните технологии.

Откриването на Олимпиадата

 

В Бургас: Осем часа състезание

Участниците е трябвало да преминат през два кръга - научен и практически. В научния кръг те изпитват уменията си по обработка на естествен език - работа с големи езикови модели като Chat GPT, при която трябва да се класифицират изречения в криптиран език. След това преминават към задачи в сферата на т.нар. “компютърно зрение” - целта е да тренират изкуствения интелект така, че да генерира картинка от подаден текст (подобно на Dall-E), която да отговаря на определени условия. Третият тип задачи са свързани с машинното обучение.

“Олимпиадата протича доста по-дълго от типичното времетраене за останалите по природни науки. Първо, има предварителен кръг вкъщи, който оформя 5 % от резултатите. После на самото състезание в Бургас в научния кръг участниците трябваше да работят по поставените задачи в продължение на 8 часа. Стратегията е много важна, тъй като може едната задача да се остави в режим на “трениране” и резултатите от него да се изчакват, а през това време инициативата да се прехвърли към другите”, обяснява Радостин Чолаков.

Радостин Чолаков

 

А как отборът ще действа помежду си също е въпрос на вътрешна тактика, защото екипът от четирима души има право само на два лаптопа и не всеки разполага с устройство. Съответно брейнстормингът е общ, но при практическата работа с код участниците могат да се редуват. И да “заделят” мисловен ресурс там, където някой има повече познания от другите.

Още един ресурс е от първостепенна важност за подобно събитие - техническото обезпечаване. Отборите бяха разположени в 40 различни стаи в две училище - и за да имат неограничената интернет свързаност на максимална скорост, учениците разчитаха на стабилната и високоскоростна 5G мрежа на Vivacom, за да използват технологиите за изкуствен интелект. Телекомът предостави също финансова подкрепа в размер на 10 000 лв. и осигури специални награди за най-добре представилите се ученици - актуалните безжични слушалки Nothing Ear 1.

Клип по “Любов” на Мария Илиева

Златната награда, която отборът на България получава, идва на втория ден - в практическия кръг. Участниците са получили нестандартна задача: да генерират видео в “колаборация” с Мария Илиева, която беше и почетен гост на Олимпиадата. За да направят видеото, учениците са използвали Neural Frames - инструмент, който използва текста от песента ѝ “Любов”. Работейки с него, целта е била да формират визуализации, с които да илюстрират поп хита. Така са се получили оригинални поредици от изображения, изработени с помощта на изкуствения интелект, с които българският отбор се е представил отлично. Освен клипа е трябвало да генерират и специална обложка за албума на Илиева.

Мария Илиева на откриването на Олимпиадата

Българските отбори се справиха отлично в Бургас

 

А колкото и дълбоко да е залегнала в състезанието една свръхмодерна сфера на ума, атмосферата в Бургас е била екзотична, с колорит и целият културен багаж, който всяка една от 41-те държави, взели участие, носи. “Бразилците си носиха една каничка специално за чай мате, който правиха и на отбори от други държави. Всеки идва със своята кухня, обичаи, традиции, манталитет. Заведохме отборите в рибарското селище до Бургас. А реакцията на непалците, когато видяха морето, беше невероятна. Те, заобиколените от планини, се влюбиха в него на мига. Това е едно от най-хубавите неща, които можеш да видиш на Олимпиадата - тя е състезание, но и вълнуващата среща между културите”, споделят още Йоан и Радостин.

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес