Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да основеш Олимпиада: Как Бургас събра ИИ таланти от цял свят

05 септември 2024, 09:55 часа • 449 прочитания

Добрите резултати на българските ученици от олимпиадите по природни науки ни радват години наред. За това всяко лято разказваме с внимание за тях в специалната рубрика "Формулата на успеха". Но през август България постигна още един успех - този път на ниво смела идея, силна организация и международен интерес. У нас се проведе първата олимпиада по изкуствен интелект в света.

В ситуацията на технологичен подем, който понякога изпреварва способността ни да го осмислим, петима българи с голям опит в олимпиадите решават да наложат именно България като нова арена на ИИ състезанията. Това са Александър Велинов, Елена Маринова, Лора Динева, Росица Декова и Ива Гумнишка. Година по-късно постигат забележителен успех: в Бургас се събраха близо 200 ученици от 42 отбора и 6 континента. За това как българските деца спечелиха злато и бронз вече разказахме тук. А с Александър Велинов, един от основателите, си поговорихме за самата Олимпиада и за каузата да се превърнем в домакин на форум, който още с дебютното си издание се наложи като световно събитие. От 2003 г. почти непрекъснато Велинов е бил ръководител на националния ни отбор по лингвистика. Ето какво ни сподели той.

Олимпиада, потопена в духа на ХХI век

Всяка модерна идея почива на сериозни натрупвания в миналото - и този случай не е изключение. "България има дълги традиции в ученическите и научни олимпиади. През 1989-та, една вече доста далечна, но важна година, ние основахме първата олимпиада по информатика в света - тогава тя се проведе в Правец. Също така, българските отбори винаги са били едни от най-редовните участници на олимпиадите по природни науки и опитът ни е солиден. Съответно миналата година, когато завърши олимпиадата по лингвистика - тя беше 20-та, юбилейна - ни дойде идея за изцяло нова олимпиада", споделя Велинов.

Александър Велинов е един от основателите на Олимпиадата

Основателите са решили да направят състезание, което не е толкова свързано с фундаменталните науки - физика, химия, биология, математика. "Тези науки не се променят толкова често и въпросите там са по-класически. Запитахме се - защо да не направим едно съревнование, което стои близо до съвремието? Няма ли да е интересно да имаме Олимпиада, която да е изцяло потопена в духа на XXI век, съобразена с най-новите тенденции?", разказва за началото Велинов. Той и четиримата други основатели са били водени от идеята, че учениците могат да бъдат поставени в среда, която не е изолирана, а постоянно адаптираща се. "Само след няколко години, попадайки в частния сектор или като академични изследователи (обичайният маршрут на даровитите състезатели), те така или иначе ще се сблъскат с подобни изпитания - и е хубаво да се състезават по тях още в ученическите години", допълва лингвистът.

Изненада: От 15 планирани до 42 отбора в пика на сезона

Първоначално организаторите са очаквали 10-15 отбора, защото са смятали, че при експериментален дебют броят няма да бъде прекалено висок. Случва се нещо неподозирано: заявка правят 44 отбора и идват 42, от които два отпадат по технически причини. “Това промени броя на присъстващите от 100 очаквани до 300 реални, което е много сериозна бройка, особено в пика на сезона в Бургас. Беше доста трудно да се намерят допълнителни места в хотелите, да се осигурят повече зали...Не беше лесно, но се адаптирахме, положихме огромни усилия и успяхме", казва Велинов.

Организаторите използват вече изградените мрежи от други олимпиади - основно по лингвистика, информатика и математика. "Тези 3 канала са много добре разработени при нас и се оказаха решаващи. Така се събраха хора от шест континента".

Нашите отбори спечелиха бронз и злато

Какъв е профилът на един олимпиец по Изкуствен интелект? Велинов разяснява: "Нека ги наречем така - информатици с познания за езици и статистика. Всички те имат изключително приложно мислене. Някои от задачите не са направени така, че да се измисля алгоритъм. Такъв вече им е предоставен, въпросът е да се подобри, оптимизира, да реши конкретни проблеми в живота". По тази причина в практическия кръг на Олимпиадата състезателите са били изправени пред интересна задача - да "генерират" с помощта на ИИ видео за клип към хита "Любов" на Мария Илиева. Именно тук българските участници получиха златна награда, а резултатът от клипа може да видите тук:

Гости от Microsoft и Google

Олимпиадата привлича лектори на световно ниво - експерти от Google и Microsoft. "Винаги е трудно да ангажираш вниманието на ключови имена от някоя от топ компаниите в ИТ бизнеса. Тези хора са много заети и към тях има интерес от цял свят. Но погледнете от гледната точка на компаниите - ние сме много атрактивни като събитие. Нашата олимпиада отразява новите тенденции в ИИ, за които цял свят говори и в които се инвестират милиарди. Всеки разбира, че тепърва навлизат ИИ инструменти и те ще са при нас още дълго, ще се развиват, разширяват. А за да се случи тази революция са необходими кадри, които да я усъвършенстват. Затова инвестицията в учениците е наложителна".

Още един ресурс се оказва от първостепенна важност за подобно събитие - техническото обезпечаване. Отборите са разположени в 42 различни стаи в две училища - и за да имат неограничената интернет свързаност на максимална скорост, учениците разчитаха на стабилната и високоскоростна 5G мрежа на Vivacom, която да им гарантира светкавичен достъп до технологиите за изкуствен интелект. Телекомът предостави също финансова подкрепа в размер на 10 000 лв. и осигури специални награди за най-добре представилите се ученици - актуалните безжични слушалки Nothing Ear 1.

Младият ум е най-мощният ресурс за промяна

Олимпиадата в Бургас ни дава поглед именно към едно от най-важните поколенчески трансформации - че на състезанието сблъскват умовете си най-ярките представители на ИИ поколението. А от техните заложби и кариерно разгръщане ще зависи и цялостната посока на дигиталната трансформация.

"Първо, именно това е поколението, чието порастване буквално съвпада с растежа на ИИ. Второ, младият ум е ценен навсякъде в света на ИИ технологиите заради високата скорост на мислене и креативността спрямо проблеми, които не са съществували никога преди. Става дума за изключително мощен ресурс за промяна. И трето - олимпадата по ИИ е образователна възможност, защото почти никъде обучението по изкуствен интелект не е застъпено. То е съвсем ново, понеже в някаква степен бе непредвидимо. Аз и мои познати лингвисти и информатици знаехме, че се готви нещо като Chat GPT, Dall-E или някой от другите съвременни инструменти за генерация на текстово или визуално съдържание. Но никой не предполагаше, че това ще стане толкова бързо и ефективно. И че ще се разпростре от лабораторна среда към световна и масова употреба в рамките на изумително кратък период. Не е ли тогава важно и навременно да съберем ИИ поколението на едно място и то заедно да задава посоката на бъдещето, която после всички ще следваме?", пита Велинов. Отговорът на въпроса е ясен. А когато именно в Бургас се съберат интелектите на шест континента, оптимизмът - съвсем естествен. Да спечелиш Олимпиада е изключителен повод за гордост. Но може би има само един по-голям - да я основеш.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес