Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдбоносен финал на Копа Америка: Златният шанс на Колумбия срещу историческия триумф на Аржентина

14 юли 2024, 20:44 часа • 2662 прочитания

Финалът на Копа Америка 2024 среща две страни, които се надяват да променят историята. Аржентина ще се бори за рекордната 16-та титла срещу Колумбия в неделя, а при победа ще изпревари Уругвай като най-успешния отбор в историята на турнира. Колумбия, от друга страна, се надява да спечели първата си титла от 23 години насам, като единствената им титла е през 2001 г., когато са домакини.

Аржентина на предела на историята, Колумбия в търсене на триумфа

След като вече си осигури Копа Америка през 2021 г. и Световната купа през 2022 г., Аржентина е на прага на исторически требъл. Единственото съпоставимо постижение в международния футбол е поредните европейски първенства на Испания през 2008 и 2012 г., прекъснати от победа на Световното първенство през 2010 г.

Нестор Лоренсо

"ДНК-то на този отбор е едно и също и това е най-важното. Ще се опитаме да спечелим финала. Начинът ни на игра на футбол няма да се промени, но е ясно, че финалът винаги е специален", заяви треньорът на Аржентина Лионел Скалони.

Колумбийците пък стигнаха дотук след победа над Уругвай с 1:0 на полуфинала и влизат във финала със серия от 28 мача без поражение, като последната им загуба датира от февруари 2022 г. именно срещу Аржентина.

"Знаем кой е нашият съперник, но трябва да сме мотивирани и да разберем, че това е различен мач", заяви треньорът на Колумбия Нестор Лоренсо. "Това е мач, който всъщност надделява над всичко, което сме направили, и имаме тази възможност да му се насладим, и то срещу световните шампиони."

Битката на капитаните

Хамес Родригес

Хамес Родригес е с основна роля за успеха на Колумбия, като с 6 асистенции на свое име счупи рекорда на Лионел Меси за най-много асистенции в един турнир.

"Нестор е открил как да планира играта на отбора около него и той е страхотен футболист, но ние никога не се фокусираме само върху един играч. Съсредоточаваме се върху отбора", каза Скалони за Родригес.

Звездата на Аржентина Меси, който вкара първия си гол на турнира при победата над Канада с 2:0 на полуфинала, ще се стреми да добави още една титла към прочутата си кариера.

Часове ни дели от развръзката на Копа Америка 2024. Ключовият двубой ще започне в 3:00 часа българско време. По-рано днес се проведе мача за 3-тото място. Уругвай успя да надвие Канада и се окичи с бронза на Копа Америка, Луис Суарес - герой (ВИДЕО).

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес