Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С треньора на Наполи: Тимът в сянка, който бленува за 1/8-финал на Евро 2024

11 юни 2024, 10:28 часа
Реклама

Под ръководството на Франческо Калцона Словакия успя да се класира за Евро 2024. Това ще бъде трето поредно участие на европейския турнир за тима. Словакия стига до европейската титла през 1976 г. като част от Чехословакия, а през 1960 и 1980 г. прибавя два бронзови медала. Откакто играят като независима държава, те достигнаха до осминафиналите през 2016 г., а на последния турнир бяха отстранени още в груповата фаза.

Франческо Калцона устремен към успехи със Словакия на Евро 2024

Калцона бе назначен от Словакия през август 2022 г., когато стана първият треньор от нечехословашки произход в историята на страната. Той завърши изминалия сезон в двойна роля като треньор на Наполи в Серия А, когато замени Валтер Мацари през февруари, а сега пренасочва фокуса си към националната селекция. 

Словакия

„Да съберем 25-30 играчи от поне 11 или 12 различни първенства с различни роли и манталитет беше най-трудната част“, каза Калцона пред Ройтерс след успешната квалификационна кампания на тима. "Да накараме всички да мислят по един и същи начин, и то за кратко време, беше наистина трудно. Но ние винаги играем за победа."

Отборът се класира за Евро 2024 след безпроблемна квалификационна кампания, като спечели 7 от 10-те си мача и загуби само 2. Така зае второто място, оставайки пред себе си единствено победителя в групата Португалия, който имаше 100-процентова успеваемост.

Словакия ще търси продължение на добрата си квалификационна кампания

Стабилни в защита и не толкова атрактивни в атака, словаците носят споделена отговорност за головете. Крилото Лукаш Хараслин оглавява списъка на голмайсторите им в квалификациите с 3 попадения в 5 мача. Дългогодишният номер едно Мартин Дубравка е техният вратар, а капитанът Милан Шкриняр е ключовият играч в сърцето на отбраната, който ще търси продължение на добрата си форма през сезона с ПСЖ. 

Словакия

Станислав Лоботка осигурява защитния щит в средата на терена, а в предни позиции ще бъде интересно да се види дали Калцона ще се довери на 18-годишното крило на Фейеноорд Лео Зауер. Очаква се Роберт Боженик да води атаката, въпреки не особено блестящото му постижение от 6 гола в 39 мача с националната фланелка.

Словаците попаднаха в група E с отборите на Румъния, Украйна и Белгия, и ще очакват да продължат отвъд нея. Те откриват кампанията си на 17 юни срещу Белгия.

ОЩЕ: Пълна ТВ програма за Европейското първенство по футбол 2024 в Германия

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес