Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕВРО 2024: Група D - Кандидат-шампиони, българска следа и огромна липса

26 април 2024, 19:00 часа
Реклама

"Дните до Евро 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Европейското първенство по футбол 2024 в Германия.


След по-малко от два месеца ще бъде дадено началото на Европейското първенство по футбол 2024 в Германия. В рубриката ни "Дните до Евро 2024" продължаваме да ви представяме отборите и групите за предстоящото европейско първенство. Ред е на група D, където има два фаворита - Франция и Нидерландия, но и два отбора като Полша и Австрия, които ще искат да объркат сметките на "големите".

Франция и Нидерландия не просто са фаворити в групата, но и са сериозни кандидати да спечелят Евро 2024. "Петлите" имат световна и европейска титла и още един световен финал в последните осем години, а "лалетата" едва не отстраниха световния шампион Аржентина на Мондиал 2022. При Полша има "българска следа" в лицето на футболиста на Лудогорец Якуб Пьотровски. А Австрия за съжаление ще бъде без голямата си звезда Давид Алаба.

Евро 2024: Група D

  1. Полша
  2. Нидерландия
  3. Франция
  4. Австрия

Полша

Националният отбор на Полша се класира за пети пореден път на европейско първенство, след като преди това никога в историята си не бе играл на такъв форум. Първото участие на "Дружина полска" на европейско първенство е през 2008-ма, когато отпада в групите с равенство и две загуби.

Роберт Левандовски

"Дружина полска" едва не изхвърли еврошампиона Португалия през 2016-а

През 2012-а страната е домакин заедно с Украйна, но отново отпада в груповата фаза без победа. Четири години по-късно идва и "избухването" за полския отбор - достига до 1/4-финалите на Евро 2016, губейки от бъдещия европейски шампион Португалия на дузпи. На Евро 2020 пък страната отново не записа победа и отпадна в групите.

"Последен танц" за Левандовски с националния отбор?

Полша се класира за Евро 2024, след като в края на март победи Уелс на дузпи, и то като гост. Съставът e предвождан от суперзвездата Робърт Левандовски (Барселона), който се надява да постигне нещо значимо на национално ниво в един от последните си големи форуми. За Полша играят още имена като Пьотр Желински (Наполи), Якуб Кивиор (Арсенал) и Войчех Шчесни (Ювентус), както и Якуб Пьотровски от Лудогорец.

Якуб Пьотровски

Нидерландия

Отборът на Нидерландия несъмнено е един от двата фаворита за излизане от група D. "Лалетата" са европейски шампиони от 1988 година след магическо воле от контузения крак на Ван Бастен (ВИДЕО) - история, която може да прочетете в друга статия от рубриката ни "Дните до Евро 2024". "Лалетата" имат и четири бронзови отличия от европейски шампионати.

"Лалетата" имат неразгърнат потенциал

На Евро 2020 Нидерландия отпадна още на 1/8-финалите, което бе разочароващ резултат за тима. На Мондиал 2022 обаче "лалетата" за малко не изхвърлиха отбора на Аржентина, който впоследствие стана световен шампион. Това само по себе си показва, че в състава на Нидерландия има сериозен потенциал, който може да бъде разгърнат на Евро 2024.

Нидерландия - Аржентина

Как ще се справи Роналд Куман във втория си престой?

Нидерландия разполага с много класен и опитен състав начело с капитана Върджил ван Дайк и други силни имена като Шави Симонс, Матайс де Лихт, Коди Гакпо, Джеръми Фримпонг, Нейтън Аке, Дензъл Дъмфрис. След Мондиал 2022 начело на Нидерландия отново застана Роналд Куман, който води тима и в периода 2018 - 2020 г. Именно от него се очаква да изведе "лалетата" до голям триумф.

Франция

Един от основните фаворити за европейската титла е отборът на Франция. "Петлите" играха финал на Евро 2016, спечелиха Мондиал 2018 и достигнаха до финала на Мондиал 2022. Единствено на Евро 2020 тимът не успя да стигне до финал, отпадайки на 1/8-финалите от Швейцария. Тимът е двукратен европейски шампион и е на една титла от рекордьорите Германия и Испания.

Франция Мондиал 2018

Мбапе и компания са жадни за нов финал

Франция разполага с изключително широк състав от класни футболисти. Тук са капитанът Килиан Мбапе и съотборникът му в ПСЖ Усман Дембеле, който навлиза във все по-добра форма. В състава са още халфовете на Реал Мадрид Орелиан Чуамени и Едуардо Камавинга, Уилям Салиба от Арсенал, Маркъс Тюрам от Интер, Тео Ернандес от Милан. 

Богат избор от играчи за опитния Дидие Дешан

Списъкът може да продължи с Рандал Коло Муани, Уорън Заир-Емери, Муса Диаби, Дайо Упамекано, Бенжамен Павар, Жул Кунде, Люка Ернандес, Ибрахима Конате, Майк Менян, Адриен Рабио, Матео Гендузи и други. А начело на отбора е вечният Дидие Дешан, който води "петлите" още от 2012 година. Опитът и класата в състава на Франция са налице, което е добра предпоставка за нов финал на голям форум.

Еврошампиони за резил

Австрия

Австрия, подобно на Полша, е аутсайдер в група D. Тимът постигна рекордното си класиране на европейско първенство на последния шампионат през 2020-а, когато отпадна на 1/8-финалите. Преди това Австрия има само още две участия на европейско първенство - през 2008-ма, когато е съвместен домакин с Швейцария, и през 2016-та. И двата пъти отпада в груповата фаза без победа.

Давид Алаба аут за Евро 2024

Лошата новина за австрийския отбор е, че по всяка вероятност няма да може да разчита на най-добрия си футболист Давид Алаба. Футболистът на Реал Мадрид скъса кръстна връзка и едва ли ще успее да се възстанови навреме за Евро 2024. Има вероятност Австрия да остане и без още един основен бранител - Филип Лейнхарт от Фрайбург.

Давид Алаба

Ралф Рангник се готви за раздяла с Австрия след Евро 2024 

Сред основните играчи на Австрия са Конрад Лаймер от Байерн Мюнхен, Марсел Забицер от Борусия Дортмунд, Ксавер Шлагер и Кристор Баумгартнер от РБ Лайпциг, Кевин Дансо от Ланс. Наставник на тима е Ралф Рангник, който пое отбора през лятото на 2022-ра. Той има договор до 2026-а, но неговото име вече е свързвано с треньорския пост в Байерн Мюнхен и е много вероятно да поеме "баварците" след Евро 2024.

Програма на мачовете от група D

  • 16/06: Полша - Нидерландия (Хамбург, 16:00 ч.)
  • 17/06: Австрия - Франция (Дюселдорф, 22:00 ч.)
  • 21/06: Полша - Австрия (Берлин, 19:00 ч.)
  • 21/06: Нидерландия - Франция (Лайпциг, 22:00 ч.)
  • 25/06: Нидерландия - Австрия (Берлин, 19:00 ч.)
  • 25/06: Франция - Полша (Дортмунд, 19:00 ч.)

Очаквайте ревюта и на останалите групи и отбори в следващите материали на рубриката "Дните до ЕВРО 2024"!

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА "ДНИТЕ ДО ЕВРО 2024": Група C - фаворит, аутсайдер и два непредвидими динамита

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Евро 2024" всеки петък от 19:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес