Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Златото продължава да поскъпва: Как правилно да инвестираме в него? (СНИМКИ)

22 октомври 2024, 16:25 часа • 552 прочитания

Цената на златото продължава да се увеличава стремглаво, като от началото на годината се е повишила с повече от 25%.

"Златото е само инвестиционно. Златото, което е с висока чистота, се използва за направатa на кюлчета и монети. Когато има инфлация и лихвите вървят нагоре, тогава златото не пази стойността. Тогава се приема, че в такъв случай златото става неконкурентоспособно на другите инвестиции. В момента се случва намаляване на лихвите в огромна част от света. Това кара инвеститорите да влагат пари в злато", обясни инвестиционният консултант Цветослав Цачев за Bulgaria ON AIR.

Влиянието на Китай върху цената на златото

"В момента обикновените китайци купуват злато, тъй като няма къде да инвестират спестяванията си. Насочват парите си към злато като финансов инструмент. Сега виждаме и доларът да върви нагоре, и златото да върви нагоре. Именно заради ефекта от Китай. Ако Китай извади няколко трилиона долара, които да бъдат инвестирани в икономиката, това може да накара масово да се продава злато", посочи Цачев.

Още: Защо златото поскъпва и колко още може да скочи цената

Снимка: iStock

Как правилно да инвестираме в злато?

Инвестиционният консултант отбеляза, че за обикновения човек, който иска да инвестира в злато, правилото е да сложи няколко процента от своите активи в злато. Препоръчва това да става във финансови активи, а не в кюлчета. "Търговията в хартиено злато е в пъти по-голяма от търговията със злато, което се купува с инвестиционни цели. Самият метал има своите негативи", обоснова се Цачев.

Още: Финансов анализатор съветва: Инвестирайте в злато, но не в кюлчета и монети

"Всеки недвижим имот и всяка акция може да се разглежда така: какъв паричен поток генерира този актив. Това не важи за златото. Да се прехвърлят всички пари в апартаменти и злато носи рискове, защото няма нещо, което да се движи само в една посока. Като при всеки актив: търсенето и предлагането", каза още гостът.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес