Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Унгария блокира 35 млрд. евро заем от ЕС за Украйна - не ѝ хареса правило за руските санкции

08 октомври 2024, 17:26 часа • 3765 прочитания

Планът на ЕС за отпускане на заем в размер на 35 млрд. евро за Украйна, обезпечен с печалбите от замразените руски активи, е блокиран от Унгария. Причината - той включва ключова промяна в режима на санкции, срещу която Будапеща е против.

На 8 октомври Унгария потвърди, че ще задържи отпускането на заема, докато САЩ изберат следващия си президент на 5 ноември измежду Доналд Тръмп и Камала Харис, съобщава Euronews.

Очаква се и други съюзници от Г-7 да се включат към заема, докато общата сума достигне 45 млрд. евро.

Още: ЕС е открил как да заобиколи поредното вето на Орбан за Украйна

ЕС пречи на Унгария да обърква сметките на всеки 6 месеца

Съединените щати се притесняват за дългосрочната стабилност на безпрецедентния план, като се има предвид, че санкциите на ЕС върху замразените активи трябва да се подновяват на всеки 6 месеца с единодушие. Това означава, че във всеки един момент една държава членка може да предотврати подновяването, да размрази активите и да обърка целия проект.

Още: Планът за победа на Украйна: Ракети и пари без участието на САЩ? (ВИДЕО)

Унгария вече си спечели репутацията на страна, която блокира санкциите срещу Русия, докато не получи отстъпки. Някои от отстъпките дори са в полза на интересите на Кремъл.

За да успокои опасенията на Вашингтон, Брюксел предложи да удължи срока за подновяване на санкциите върху замразените активи от 6 на 36 месеца.

Снимка: Kremlin.ru

Още: Руски пари за украинско оръжие: Старт с 400 млн. евро за гаубици "Богдана" (ВИДЕО)

Будапеща отвърна с вето

Въпреки че повечето държави членки са съгласни с необходимостта от бързи действия по отношение на кредита, Унгария явно не бърза - за Будапеща ключовото изменение на режима на санкции трябва да дойде след 5 ноември. Одобряването на заема изисква квалифицирано мнозинство, но промяната на санкциите изисква единодушие.

„Смятаме, че този въпрос - удължаването на руските санкции - трябва да бъде решен след изборите в САЩ. Такава е унгарската позиция“, заяви във вторник министърът на финансите Михали Варга след министерска среща в Люксембург, цитиран от Euronews. Варга твърди, че двамата кандидати за президент на САЩ - Камала Харис и Доналд Тръмп - застъпват два противоположни подхода за справяне с войната на Русия и че блокът трябва да определи следващите си стъпки в зависимост от това кого ще избере американският народ. Унгарският премиер Виктор Орбан не крие, че предпочита кандидатурата на Тръмп.

Варга подчерта, че колегите му са провели „отличен разговор“ за заема от 35 млрд. евро, но „разбира се, трябва да изчакаме до ноември“.

Още: С пари на Путин ще се възстанови 1/4 от енергийните нужди на Украйна за зимата (ВИДЕО)

Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Паоло Джентилони заяви, че министрите са изразили „почти единодушна“ подкрепа за изменение на режима на санкции.

Дебатите около заема ще продължат в сряда по време на среща на посланиците на ЕС в Брюксел. В момента Унгария е ротационен председател на Съвета на ЕС и е натоварена със задачата да модерира заседанието. Като ротационен председател, Будапеща е подложена на постоянен бойкот от представители на страните членки заради визитата на Орбан в Москва при диктатора Владимир Путин по-рано през годината.

Още: Има съгласие по колко милиарда ще отпуснат ЕС и САЩ за заема за Украйна от замразените руски активи

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес