Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Reuters: Китайските банки масово спират трансакциите с Русия

30 август 2024, 12:55 часа • 2174 прочитания

Китайските банки масово спират трансакциите с Русия - забавянията на плащанията са се увеличили през август, съобщи Reuters, позовавайки се на запознати източници.

Преди около седмица САЩ представиха нов кръг от санкции срещу китайски и руски компании заради подкрепата им за агресивната война на Москва в Украйна. Въпреки усилията за избягване или смекчаване на въздействието на търговските ограничения, китайските институции започнаха да намаляват бизнес отношенията си с Русия. По-конкретно - редица големи китайски банки започнаха да блокират трансакции за електроника от страх от вторични санкции: Банките в ОАЕ вече блокират руски плащания за китайска електроника.

Сделки за десетки милиарди в юани са блокирани

Понастоящем сделки на стойност десетки милиарди юани са блокирани, съобщи източник на агенция Reuters.

Иначе търговията между Русия и Китай е нараснала със 121% от 2021 г. насам, което подчертава ролята на Пекин като икономически спасителен пояс за Москва. За поддържането на търговските отношения е необходима функционираща платежна система, а през 2022 г. Русия беше отрязана от международната система SWIFT.

Още: Китайските компании започнаха да отказват директни доставки на стоки за Русия

До средата на 2024 г. китайските банки отхвърлят и връщат около 80% от руските плащания, извършени в китайски юани, съобщи контролираната от Кремъл медия „Комерсант“ на 29 юли, позовавайки се на източници.

Според тях китайските банки обичайно оставят руските плащания в юани да се забавят няколко седмици, преди да ги отхвърлят, често без да посочват причина.

Снимка: Getty Images

Още: Ситуацията се влошава: И малките китайски банки отказват да приемат плащания от Русия

Плащания през трети страни

Някои руски предприятия са започнали да използват посредници в трети страни в опит да заобиколят китайските проверки за съответствие, но това увеличава времето и разходите по трансакциите.

От началото на август банките в Обединените арабски емирства (ОАЕ) отхвърлят трансакции на руски компании за електронни компоненти и потребителска електроника от Китай.

Според „Комерсант“ руските фирми са използвали базирани в ОАЕ юридически лица, за да превеждат пари в Китай и да изпращат стоки директно в Русия. Сега трансакциите за тези продукти, които не пристигат директно в страната от Персийския залив, са блокирани, посочва изданието.

Още: Удар за Путин: Китайските банки бягат от Московската борса след санкциите на САЩ

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес