Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВФ смята, че европейските лихви могат да се намалят още

03 юли 2024, 16:16 часа
Реклама

Намаляването на инфлацията в еврозоната продължава да върви по план и последните данни от тази седмица потвърждават, че Европейската централна банка има възможност да намали още лихвените проценти. Това заяви директорът на европейския отдел на Международния валутен фонд Алфред Камер, предаде Ройтерс.

ЕЦБ вече понижи лихвените проценти в началото на юни, отчитайки бързия спад на инфлацията, но избегна всякакъв ангажимент относно последващи ходове с аргумента, че връщането към целевото ниво от 2% до следващата година все още не е гарантирано.

Още: ЕЦБ взе ключово решение за лихвите

Камер е по-спокоен, въпреки относително силния ръст на цените на услугите в еврозоната през юни с 4,1%, което поражда известно безпокойство, че вътрешната инфлация може да остане на високи нива.

Инфлацията намалява

"Данните, включително публикуването на данните за инфлацията през юни, потвърждават перспективите и показват, че намаляването на инфлацията все още е в съответствие с нашите очаквания", посочи той пред Ройтерс в кулоарите на конференция, позовавайки са на данните на Евростат от вторник.

"Това означава, че ние поддържаме нашите политически съвети към ЕЦБ, а именно, че трябва да продължи постепенно да намалява основния лихвен процент", каза още Камер, като допълни, че тази перспектива дава възможност на ЕЦБ да намали своята лихва по депозитите от 3,75% до 2,5%, или до т.нар. "неутрална позиция" до третото тримесечие на 2025 г.

Участниците на финансовите пазари обаче очакват депозитната лихва на ЕЦБ да спадне само до 2,75% през третото тримесечие на 2025 г., така че МВФ препоръчва малко по-бърз и по-дълбок цикъл на разхлабване на паричната политика, отколкото инвеститорите очакват на този етап.

Още: Инфлацията в еврозоната се забави

Докато централните банкери от ЕЦБ са загрижени, че заплатите все още растат твърде бързо и ще окажат натиск върху цените, Камер каза, че вече има известно отслабване на трудовия пазар и това ще помогне за охлаждане на цените.

"Вече виждаме, че пазарът на труда отслабва. Виждаме това в редица държави и това показва, че рестриктивната позиция на паричната политика работи в посока на потискане на съвкупното търсене", посочи той.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес