Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министерство на туризма изплати 4,3 млн. лева за подслон на украинци

26 август 2024, 21:17 часа • 1036 прочитания

Министерство на туризма изплати средства в общ размер 4 294 381, 95 лв. на лицата, предоставили подслон и изхранване по Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България, съобщиха от ведомството. Изплатените суми следва да постъпят по сметките на всички кандидати най-късно в утрешния ден, предава БТА. 

Още: Кабинетът отпусна нови над 4 милиона лева помощ за разселените лица от Украйна

В одобрения на 14 август с Решение на Министерския съвет Списък № 23 са включени дължими суми към хотелиери, държавни, общински и ведомствени бази за отчетни периоди за месеците февруари, март и април 2024 г. Средствата са изплатени по 204 броя одобрени заявления на кандидатстващите за помощта, като идентифицираните лица с право на подпомагане са 9377 броя. Верифицираният общ брой нощувки за тези лица са 262 285, съобщиха от Министерството. 

Още: Министерство на туризма: Няма да се бавят 4 млн. лв. компенсации за настаняване на украински бежанци

Миналата седмица от Министерството на туризма информираха, че Постановлението на МС за изплащане на 4,2 млн. лева на местата за настаняване, приели украински бежанци, е обнародвано в "Държавен вестник", като увериха, че ведомството ще администрира без забава изплащането на хуманитарните помощи след постъпване на одобрената сума в бюджета му.

Още: Унгарски закон може да направи украинските бежанци бездомни

През втората половина на юни бяха изплатени средства на стойност 9 275 665,80 лв. на лицата, предоставили нощувки по програмата. В одобрения на 5 юни с Решение на Министерския съвет списък № 22 са включени дължими суми към хотелиери, държавни, общински и ведомствени бази за ноември и декември 2023 г., както и за януари и февруари 2024 г.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес