Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Минималната заплата покрива едва 50% от нужния доход за издръжка

09 ноември 2021, 17:10 часа
Реклама

Минималната работна заплата в България покрива едва 50% от необходимия доход за издръжка. Това сочат изчисления на на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ (ИССИ), публикувани на сайта на синдикалната организация.

Според изчисленията, човек, който живее сам и получава брутен доход от 650 лева може да задели 142 лева за битови сметки и 380 лева за храна месечно. След приспадането на тези разходи, работникът остава на практика с празни джобове.

Така минималната заплата покрива едва половината от необходимия доход за издръжка у нас, тъй като необходимият нетен месечен доход на работещо лице от едночленно семейство възлиза на 1103 лева, сочат данните на ИССИ. Стойността е формирана на база потребителска кошница, която включва разходите за храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло, транспорт и съобщения, развлечения и почивка.

Според КНСБ, на минимална заплата в България работят около половин милион души, поради което е необходимо последователно вдигане на размера със 17.5% през следващите години.

Целта е през 2025 г., при заложения темп на нарастване, минималната заплата да се изравни със заплата за издръжка, а през 2026 година дори да я нахвърли. Постигането на такава адекватност на минималната заплата би спомогнало да се ограничи делът на „нископлатените работници“ и на „работещите бедни“, посочват от КНСБ, добавяйки, че в групата на нископлатените работници в момента попадат близо 800 хил. българи.

„Ако се реализират предложенията на КНСБ, през 2025 година брутната минимална работна заплата ще е 1239 лева. Тя ще е 50% от средната работна заплата, която при запазване на сегашните нива на растеж годишно, ще достигне 2462 лева след 4 години.”, пише в съобщението.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес