Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гуверньорът на БНБ: Ако приемането на еврото се отложи, има риск от понижаване на кредитния рейтинг

25 октомври 2024, 15:40 часа • 816 прочитания

Ако се стигне до отлагането на приемането на еврото, съществува риск от понижаване на кредитния рейтинг на страната и влошаване на условията за финансиране на нашата икономика. Това каза гуверньорът на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев в интервю за БТА във Вашингтон, където участва в годишните срещи на Световната банка и МВФ.

Още: След въвеждане на еврото: Хърватия с най-висок рейтинг в историята си

"При хлабав бюджет с хронични дефицити това са милиарди, които в крайна сметка бизнесът и домакинствата ще трябва да платят", каза още Радев.

"Дисциплиниране на бюджета"

По думите му е необходимо спешно дисциплиниране на бюджета и като процес, и като съдържание. Той изтъкна, че трябва да се провежда разумна макроикономическа политика с акценти спешно дисциплиниране на фискалната позиция и хармонизиране на монетарните и фискалните условия в България.

Във връзка с целта на страната ни да приеме еврото във всички случаи говорим за много къс хоризонт и прозорец от възможности, които не трябва да се пропускат, обясни управителят на БНБ.

По думите му България е единствената страна, която е член на Банковия съюз, без да е член на еврозоната. В този контекст, подкрепата за присъединяването на страната ни в банковите среди остава силна и конструктивна.

Още: Предизборно депутатите поискаха ускорено приемане на еврото - служебният кабинет охлади ентусиазма (СНИМКИ)

По отношение на ревизираната надолу прогноза на МВФ за растежа на българската икономика до 2,3 на сто спрямо очаквания ръст от 2,7 на сто през пролетта, Димитър Радев каза, че няма качествена разлика между новата прогноза на фонда и прогнозата на БНБ, публикувана по-рано тази година.

"На фона на вътрешните и външните предизвикателства растеж над 2 процента на БВП може да се разглежда като сравнително положително развитие", добави централният банкер.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес