Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главчев: България ще поиска извънредни Конвергентни доклади за еврото веднага щом изпълни инфлационния критерий

16 октомври 2024, 17:24 часа • 802 прочитания

В момента, в който България изпълни и последния критерий - за ценова стабилност, ще бъдат поискани извънредни Конвергентни доклади от Европейската комисия и Европейската централна банка. Това заяви пред медии в Брюксел служебният министър-председател Димитър Главчев по повод членството на България в еврозоната, съобщи правителствената пресслужба.

"Икономист": България ще е в Еврозоната и Шенген през 2026 г.

Съгласно тазгодишните Конвергентни доклади страната ни изпълнява три от четирите критерия за членство, а именно: този за стабилност на публичните финанси (бюджетно салдо и държавен дълг), за валутния курс и за дългосрочния лихвен процент.

Главчев е оптимист за инфлацията

Премиерът Главчев изрази очакване до края на годината да бъде покрит и четвъртият критерий за ценова стабилност, като данните на НСИ за септември потвърждават тенденцията за забавяне на темпа на инфлация в страната. Именно изпълнението му ще е предпоставка България да поиска изготвянето на извънредни Конвергентни доклади, въз основа на които възможно най-скоро да бъде взето решение за определяне на дата за членството на България в еврозоната. Следващите редовните доклади ще са чак през пролетта на 2026 г. 

Министър-председателят Главчев е в Брюксел, където днес участва в първата по рода си Среща на върха между Европейския съюз и Съвета за сътрудничество в Персийския залив. Съветът за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив е регионална организация, която се състои от: Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Основните теми, които ще бъдат дискутирани на срещата, ще бъдат: решаване на общите ключови глобални предизвикателства, икономическо сътрудничество, включително търговия и инвестиции, енергетика, промените в климата.

Още: Румъния обяви плановете си за еврото

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес