Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БНБ затегна сериозно отпускането на ипотечни кредити: Вижте новите правила

11 септември 2024, 16:22 часа • 2417 прочитания

Заради сериозния ръст на жилищното кредитиране, Българската народна банка (БНБ) нареди по-строги изисквания към отпусканите от банките заеми за имоти. Те бяха приети на редовно заседание на Управителния съвет на БНБ.

Трите нови правила

Новите изисквания са три:

Още: Лихвите по ипотечни кредити тръгнаха нагоре

  • покупката на жилища може да се кредитира с до 85% от стойността му
  • месечните вноски по обслужването на заема за покупка на имот не трябва да надхвърлят 50% от доходите на кредитополучателя
  • максималният срок по договора не може да е по-дълъг от 30 години.

Изискванията влизат в сила от 1 октомври 2024 г., като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да приведат дейността си по отпускане и предоговаряне на кредити съобразно установения срок.

Допустимо е одобряване или предоговаряне на кредити с параметри, които се отклоняват от въведените изисквания, като общият одобрен или предоговорен размер на такива кредити през текущото тримесечие не може да е по-висок от 5% от общата брутна стойност на новоотпуснатите или предоговорените кредити през предходното тримесечие. С цел проследяване на допустимите отклонения се въвежда допълнителна отчетност, уточняват от БНБ.

Рискове

Данните на държавния трезор показват, че кредитната активност в сегмента продължава да се характеризира с изразен растеж, който допълнително се ускорява през второто тримесечие на 2024 г. Оценката на риска сочи придвижване в по-висока рискова категория на определени индикатори (кредитен растеж, задлъжнялост, цени на жилища и надцененост, среден размер на кредитите и др.), което сигнализира за потенциално натрупване на средносрочни рискове за банковата система.

Още: Експерт: Ситуацията с кредитирането много напомня на 2008 г.

Изискванията подкрепят поддържането на стабилността на банковата система като допълват приложените до момента от БНБ капиталови буфери, определени с едни от най-високите нива в Европа. Те нямат възпиращ кредитната дейност характер, а следват надзорния подход на БНБ за висока консервативност и общата практика на макропруденциални мерки, приложена в страните от ЕС, посочват от БНБ.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес