Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Асен Василев обсъди стратегически проекти с посланиците на САЩ в България и Гърция

12 декември 2023, 16:49 часа
Реклама

Министърът на финансите Асен Василев проведе среща днес с посланиците на САЩ в България н.пр. Кенет Мартен и в Гърция н.пр. Джордж Цунис. Енергийната и транспортна свързаност на Балканите по оста Юг-Север от гръцкото пристанище Александруполис, през България и Румъния към Молдова, Украйна и Северна Европа беше основна тема на срещата, съобщиха от Министерството на финансите.

Проектите

От страна на министър Василев беше заявена готовността на страната ни да развие проекти за изграждане на петролопровод и разширение на електропреносната мрежа, както и на сухопътна и железопътна връзка от Средиземноморското пристанище Александруполис през България към Румъния. Посланиците увериха, че САЩ са готови да подпомогнат регионалните усилия за повишаване на устойчивостта на енергийната и транспорта свързаност.

Още: Денков домакин на Мицотакис и Чолаку за регионалната свързаност

Н.пр. Джордж Цунис е в България в рамките на своята обиколка, която включва още Молдова и Румъния. Нейната цел е засилване на регионалното енергийно сътрудничество и инфраструктурната свързаност по коридора между Гърция и Украйна, както и насърчаване на по-устойчиво, проспериращо и сигурно бъдеще в Югоизточна Европа.

Мертен: Украйна успява да удържи срещу Русия с помощта и на България

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес