Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

710 лева минимална заплата от 1 април, предлага кабинетът

21 февруари 2022, 15:04 часа • 21468 прочитания

Кабинетът предлага минималната работна заплата в страната да нарасне до 710 лева от 1 април тази година, става ясно от проект на Постановление на Министерски съвет, публикуван в края на миналата седмица за обществено обсъждане в портала strategy.bg.

Предложеното увеличение не е изненада, тъй като за него се говори от месеци, а финансовият министър Асен Василев посочи още в началото на годината, че минималната заплата ще скочи до 710 лева от месец април.

Ако увеличението получи зелена светлина, минималната часова работна заплата у нас ще нарасне до 4.29 лева от 1 април, става ясно от проекта.

Понастоящем минималната заплата у нас възлиза на 650 лева при минималната часова работна заплата от 3.92 лева при нормална продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица.

При размер на минималната работна заплата от 1 април 2022 г. от 710 лв. ще бъде реализиран ръст от 9.2% спрямо 2021 г., което съответства на ръста на средната работна заплата за 2020 г. от 9.5%, пише в доклад от министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков, приложен към предложението за проект.

Според доклада, увеличението взима предвид ускорената инфлация у нас.

„Също така, при определяне на размера на минималната работна заплата от 710 лв. е взет предвид отчетения индекс на цените на малката кошница от декември 2021 г. към декември 2020 г. с ръст от 7.5%, на хранителните продукти - от 10% и разходите за жилище, вода, електроенергия и други горива - от 7.7%.”, пише в документа.

Според доклада, след увеличението на минималното възнаграждение ще бъде постигнато съотношение от 46.71% спрямо средната работна заплата у нас, което отговаря на заложените цели на Директива за адекватни минимални работни заплати в Европейския съюз, която предвижда минималното заплащане да бъде в размер на 50% от средната работна заплата и 60% от медианната работна заплата в отделните страни от ЕС.

„Предлаганият размер на минималната работна заплата от 1 април 2022 г. е определен в Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза 2022-2024 г., приета с Решение № 42 на Министерския съвет от 01.02.2022 г. и ще допринесе за повишаване на мотивацията на най-нискодоходната част от работната сила за търсене на работа, реализиране и задържане на трудовия пазар за повишаване на жизненото равнище, намаляване на риска от бедност сред работещите и намаляване на подоходното неравенство и за стимулиране на вътрешното търсене.”, пише в доклада.

Припомняме, че работническата организация КНСБ посочи в началото на тази година, че минимална заплата от 730 лева би бил добър компромис, но според предложението за Постановление на Министерски съвет, минималното възнаграждение няма да бъде увеличено до тази сума поне през 2022 година.

Още: За първи път от десетилетие: Близо 900 000 българи загубиха покупателна способност

Мартин Леков
Мартин Леков Отговорен редактор
Новините днес