Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо трябваше да умрат...

22 февруари 2014, 10:09 часа • 40911 прочитания

Кореспондентът на швейцарския "Базлер цайтунг", чиято хотелска стая е с изглед към площад Майдан, е намерил куршум на балкона - най-вероятно от снайперистите по покривите на околните сгради. Защитен с каска и бронирана жилетка той слиза на площада, където вижда труповете на множество убити хора - "Всичките те носят следи от един-единствен куршум, обикновено в главата или шията, което говори за прецизна стрелба от снайперисти", пише журналистът и описва драматични сцени: демонстранти, които плачат около жертвите, други, които загръщат труповете с украинския национален флаг.

Повечето убити са млади хора между 30 и 40 години, които само допреди няколко часа са били изпълнени с живот и енергия. "Питам се, защо е трябвало да умрат? Повече от очевидно е, че те не са били въоръжени. Ако снайперистите са искали само да ги обезвредят, а не да ги ликвидират, са могли да стрелят по краката или ръцете", пише журналистът от швейцарското издание.

"Цената на свободата е висока, но ние ще я платим"

Ако украинското ръководство си е мислело, че тези целенасочени убийства ще стреснат демонстрантите и ще ги принудят да опразнят площада, значи сметката им е била грешна, отбелязва още вестникът. Защото кървавата баня само налива още масло в огъня, засилва гнева и решимостта на протестиращите. "Цената на свободата е висока, но ние ще я платим", са цитирани думите на 30-годишния демонстрант Виктор Данилюк, според когото неотстъпчивостта на правителството принуждава украинците да продължават борбата.

Интернет-изданието "Блиц" поместа репортаж от Михайловска катедрала, където откарват ранените и убитите. Цитиран е един от лидерите на протестите, според когото властите затваряли бензиностанциите умишлено: "Целта е да не можем да зареждаме колите си и да не извозваме протестиращи и ранени. Притискат ни все повече и повече. Снайперистите вече стрелят дори и по хора, които не протестират. Много от нас се страхуват да излизат на улиците. Пред очите ми вчера полицаи пребиха млада майка с дете, която се опита да мине по улицата, за да се прибере в дома си", твърди Александър Боронцев, който е юрист по професия.

Много от ранените отказват да търсят медицинска помощ в държавните болници, тъй като се опасяват, че там могат да бъдат арестувани от полицията и отведени в затвора, пише агенция ДПА. Позовавайки се на европейски дипломатически източници, агенцията предаде, че страните в конфликта са постигнали споразумение за съставяне на преходно правителство, за намаляване на президентските правомощия чрез поправки в конституцията, които трябва да станат факт до септември, както и за провеждането на предсрочни избори до края на годината.

Фалитът на Янукович е и финансов

Междувременно стана известно, че Украйна анулира планираната емисия от 5-годишни държавни облигации за 2 милиарда долара. С тази сума Украйна се надяваше да избегне държавния фалит, след като Русия изкупи дълговите ѝ книжа на същата стойност. Преди това Ройтерс съобщи, че по "технически причини" се отлага отпускането на втори транш от 2 милиарда долара, който е част от обещаната от Русия спешна помощ за Украйна на стойност от общо 15 милирада долара. Първият транш от 3 милиарда долара Киев получи през декември.

Заради задълбочаващата се несигурност в страната американската агенция "Стандарт енд Пуърс" за втори път в рамките на само 3 седмици понижи кредитния рейтинг на Украйна с цяла степен до ниво "ССС". Това засилва натиска върху украинския президент Янукович. За да избегне държавен фалит, той трябва да вземе назаем пари от чужбина, посочва Ройтерс.

Източник: Дойче Веле

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес