Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски: За първи път от две години нито една бригада не се оплаква от липса на снаряди

17 май 2024, 13:50 часа • 3029 прочитания

Украйна успя да постигне напредък по въпроса за снаряди още преди да получи боеприпасите по чешката инициатива. Сега нито една украинска бригада не се оплаква от липсата на артилерийски снаряди, обяви президентът Володимир Зеленски.

Още: Добри новини за Украйна: Първите боеприпаси от чешката инициатива пристигат скоро

Зеленски: "Това се случва от 2 месеца"

„Дори преди чешката инициатива имаме напредък. За първи път през годините на войната нито една от бригадите не се оплаква, че няма артилерийски снаряд. И това се случва през последните 2 месеца", заяви държавният глава на Украйна. Известният украински журналист и негов критик Юрий Бутусов обаче не е съгласен: При Харков руснаците бъркат заради Путин: Украински експерт (ВИДЕО)

Това подсказва, че американската военна подкрепа е вляла сериозна помощ на украинската армия след дългото забавяне на големия пакет за 60,8 милиарда долара от републиканците в Конгреса. САЩ вече заявиха, че тяхно оръжие отново е на фронта, а държавният секретар Антъни Блинкен дори намекна, че Киев решава дали да поразява с него цели на руска територия: САЩ с нов голям пакет за Киев, американско оръжие ще може да поразява Русия.

Всичко това идва на фона на руската офанзива в Харковска област: Премятат се през козирката: Руснаците натискат и не пробиват в Харковска област (ВИДЕО).

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

Киев преговаря с партньорите за пари за дронове

Зеленски добави, че Киев преговаря с всички партньори за финансиране на украинското производство. По-специално, Украйна открива инициатива, в рамките на която партньорите ще предоставят пари за производството на дронове.

„Техническите характеристики на нашите безпилотни самолети стават все по-добри. Започваме да произвеждаме много от тях, но няма пари. Можем да произвеждаме повече, ако имаме пари", заключи Зеленски.

Още: Зеленски: Партньорите ни се страхуват Русия да не загуби тази война

Чешката инициатива за Украйна

В продължение на няколко месеца Чешката република тайно търсеше по света боеприпаси за подкрепа на Украйна. Според чешкия президент Петр Павел Киев ще получи първите 180 хиляди снаряда през юни. Инициативата, в която се включиха десетки европейски държави, събра финансиране за 800 боеприпаса, а има неофициална информация дори за 1 млн.

Чешкият министър-председател Петр Фиала заяви, че тази инициатива за закупуване на снаряди за с пари от ЕС може да стане постоянна.

Още: Зеленски за посещението на Блинкен: С каква цел дойде ли? Ето какво ще получим

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес