Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски: Путин започна с катастрофата на подводницата "Курск". Сега Курск ще е краят му

13 август 2024, 00:21 часа • 5087 прочитания

Офанзивата на украинската армия в Курска област ще се превърне в края на управлението на Владимир Путин. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски във видеообръщението си на 12 август.

Той отбеляза символиката в случващото се - управлението на Путин започна преди 24 години именно с катастрофата с подводницата "Курск", а сега вече се вижда и краят му - отново с името Курск, смята Зеленски. (Припомняме, че катастрофата с атомната подводница "Курск" се случи на 12 август 2000 г. като тогава загинаха всичките 118 души на борда й. Това стана само 3 месеца след като Путин за първи път встъпи в длъжност като президент на Русия.): Проклятието "Курск" застигна Путин 24 години по-късно (ВИДЕО)

"Така се случва винаги с онези, които презират хората и всякакви правила. Русия донесе война на другите, сега това се връща при нея. Украйна винаги е искала само мир и ние определено ще си осигурим мир", каза той.

Зеленски подчерта, че украинските сили са изтласкали врага от тези райони на Курска област, откъдето руските военни непрекъснато обстрелват Сумска област и убиват цивилни.

Още: Зашеметяващото нахлуване в Русия е най-рискованото решение на Зеленски: The Times

"Генерал Сирски съобщи, че в Курска област контролираме около 1000 кв. км. Това по-конкретно са районите, откъдето руската армия е нанасяла удари по нашата Сумска област - към днешна дата това са почти 2100 обстрела по територията на Сумска област. Затова нашата операция е просто въпрос на сигурност за Украйна, освобождаването на граничната зона от руските военни. (...) Напълно справедливо е да се унищожават руските терористи там, откъдето нанасят ударите си. Руските военни летища, руската логистика. Виждаме каква полза за мира може да донесе това. Трябва да принудим Русия към мир, щом Путин иска да продължава така да воюва", каза президентът.

Той добави, че тази операция позволява и да се вземат в плен повече руски военни, срещу които да се обменят украински военнопленници. "За Украйна е фундаментално важно да си върне всички хора, задържани от Руската федерация", подчерта той.

Още: Подоляк: Операции като тези в Курск ще имат положителен ефект за мирни преговори (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес