Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски пристигна във Ватикана, ето кой го посрещна (ВИДЕО)

11 октомври 2024, 11:33 часа • 862 прочитания

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна във Ватикана, където се очаква тази сутрин да присъства на аудиенция при папа Франциск, пише италианската агенция ANSA.

Припомняме, че папата неведнъж е призовавал за край на войната в Украйна и по света, а Ватикана е изпратила поне три линейки с лекарства от началото на конфликта. През пролетта обаче главата на Римокатолическата църква направи противоречиво изявление, в което прикани Киев да "вдигне бялото знаме" пред Русия. Изказването му предизвика остро дипломатическо напрежение с Киев.

Кой посрещна украинския президент?

В Рим Зеленски бе посрещнат от италианския премиер Джорджа Мелони. 

Украинският президент пристигна днес във Ватикана, където го очакваше шествие през площад "Свети Петър" и Арката на камбаните. При пристигането си в двора на Сан Дамазо Зеленски беше посрещнат от регента на папския дом монсеньор Леонардо Сапиенца, за да се качи след това до Третата лоджия и да се срещне с понтифика в залата на библиотеката на Апостолическия дворец.

Срещата се провежда при засилени мерки за сигурност. ОЩЕ: Зеленски отива при папата

Европейската обиколка на Зеленски

Срещата с главата на Римокатолическата църква е част от европейската обиколка на Зеленски. Украинският президент я започна след отлагането на срещата на върха в Рамщайн. 

Украинският президент ще проведе среща на върха на етапи, като е предвидил четири столици за 48 часа. ОЩЕ: Зеленски пристигна в Лондон за среща със Стармър и Рюте (ВИДЕО)

Целта е да получи важна политическа и военна помощ, с оглед на зимата, която има за цел да даде съдържание на неговия „план за победа“ като мост към втора мирна среща на върха. Той обаче изяснява, че „прекратяването на огъня“ не е „тема“ на масата на дискусиите тези дни и че Киев не желае да направи никакви отстъпки, още по-малко териториални, на Русия на Владимир Путин. ОЩЕ: Германците искат Шолц да разговаря с Путин: Проучване

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес