Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски говори с Байдън за още помощ: Какъв е резултатът (ВИДЕО)

12 юли 2023, 21:51 часа • 6401 прочитания
Реклама

"Обсъдихме подробно ситуацията на фронта, нашите възможности, по-нататъшното дългосрочно сътрудничество в областта на отбраната и вътрешните процеси в Русия предвид последните събития. Съединените щати стояха рамо до рамо с Украйна през цялата ни защита срещу агресия. Оценяваме го изключително много". Това написа Володимир Зеленски в социалните мрежи след срещата си с американския президент Джо Байдън. 

"Благодаря лично на президента на Съединените щати, Конгреса и американския народ за жизнено важната помощ – военна, финансова, политическа, предоставена на Украйна от началото на пълномащабното нахлуване на Русия“, написа още Зеленски.

Той уточни, че са се договорили, че подкрепата ще зависи от ситуацията на бойното поле, но никога няма да намалее. "Няма да приемем за победа замразяване на конфликта и ние никога няма да разменяме територия за нищо", категоричен е още украинският президент. По думите му, към момента няма решение относно ATACMS - система от управляеми ракети от типа "земя-земя" с обсег над 300 км. Украинският президент Володимир Зеленски неведнъж е подавал молба до Байдън за тези оръжия, но САЩ до момента отказват с аргумента, че ракетите, които могат да достигнат Русия или окупирания Крим, биха представлявали опасна ескалация във войната.

Байдън решава за ATACMS, Германия отказа на Украйна крилати ракети (ВИДЕО)

От своя страна американският президент Джо Байдън обвини Владимир Путин в „страшна жажда за земя и власт“. Това се случи в края на срещата на върха на НАТО, на която Украйна получи нови гаранции за сигурност от САЩ и техните съюзници за своята защита срещу Москва.

Членовете на най-мощния военен блок в света предложиха перспективата за дългосрочна защита ден след като украинският президент Володимир Зеленски определи като "абсурден" отказа да предложи покана или график за влизане на Украйна в НАТО. Украйна настоява за бързо членство, докато се бори с руската инвазия, стартирала през февруари 2022 г., в която до момента загинаха десетки хиляди хора.

Вместо това, декларация на групата Г-7 от най-индустриализираните страни в света постави началото на рамка за двустранни преговори за предоставяне на военна и финансова подкрепа, споделяне на разузнавателна информация и обещание за незабавни стъпки, ако Русия нападне отново.

Кулеба: Проблемът е, че никой не знае какви условия трябва да изпълни Украйна за НАТО

„Нашата подкрепа ще продължи дълго в бъдещето. Това е силно послание за нашия ангажимент към Украйна“, каза Байдън на среща със Зеленски и лидерите на Г-7 – САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония.

По-късно в реч на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, Байдън каза, че Путин силно е подценил решимостта на водения от САЩ военен съюз. „НАТО е по-силен, по-енергичен и да, по-обединен от всякога, по-жизнен за нашето споделено бъдеще“, каза Байдън, цитиран от Ройтерс.

„Когато Путин с неговата страстна жажда за земя и власт отприщи бруталната си война срещу Украйна, той залагаше на това, че НАТО ще се разпадне. Мислеше, че НАТО ще се разпадне. Мислеше, че нашето единство ще се разбие при първото изпитание. Мислеше, че демократичните лидери ще бъдат слаби. Но той мислеше погрешно", категоричен бе Байдън.

Зеленски не получи "идеалния резултат" от НАТО: Знам, че никой не иска световна война (ВИДЕО)

Преглъщайки разочарованието си от липсата на график за членство, Зеленски нарече резултата „значителен успех“ след вълна от съобщения за военна помощ за Киев. „Днес има гаранции за сигурността на Украйна по пътя ни към НАТО“, каза той. „Делегацията на Украйна носи у дома значителна победа за сигурността на Украйна“, категоричен бе Зеленски.

Въпреки това украинският президент настоя за повече и каза, че ще повдигне нуждата на Киев от оръжия с голям обсег на среща с Байдън на срещата на върха. „Можем да кажем, че резултатите от срещата са добри, но ако имаше покана, те биха били идеални“, добави той.

На двустранната среща Байдън обеща на Зеленски, че САЩ правят всичко възможно, за да отговорят на нуждите на Украйна, и призна разочарованието на Зеленски от мащаба и скоростта на подкрепата. „Вашата издръжливост и решителност бяха модел за целия свят“, каза Байдън. „Очаквам с нетърпение деня, когато ще проведем срещата, за да отпразнуваме вашето официално членство в НАТО“, каза той.

Запитан от репортер колко скоро след войната би искал Украйна да се присъедини към НАТО, Байдън отговори "един час и 20 минути".  Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза, че Байдън ще предложи на Зеленски ракети с голям обсег, когато се срещнат. Зеленски каза на Байдън, че иска да благодари на „всички американци“ за милиардите долари помощ, която страната му е получила. „Трябва да знаете, че харчите тези пари“ за нещо повече от бой, харчите ги за нашия живот“, каза той.

Нов план на ЕС за Украйна: Ракети и изтребители, "чадър" за сигурност и членство

Британският министър на отбраната Бен Уолъс каза, че е казал на Украйна, че нейните международни съюзници „не са Amazon“ и Киев трябва да покаже благодарност за даренията на оръжия, за да убеди западните политици да дадат повече.

„Винаги сме били благодарни на Обединеното кралство, министър-председателите и министъра на отбраната, защото хората винаги ни подкрепят“, отговори му Зеленски.

Великобритания, Франция, Германия и САЩ преговарят с Киев от седмици за широка международна рамка за подкрепа, включваща модерно усъвършенствано военно оборудване като бойни самолети, обучение, споделяне на разузнавателна информация и киберзащита. В замяна Украйна ще обещае по-добро управление, включително чрез съдебни и икономически реформи и повишена прозрачност.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес