Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо жителите на Курск приветстват ВСУ: Показват им пътя и им желаят успех (ВИДЕО)

21 август 2024, 17:45 часа • 4651 прочитания

Британски анализатор, следящ войната в Украйна, вече обърна внимание на удивителния факт, че за двете седмици откакто украинските войски навлязоха на руска територия, местното население в граничната Курска област никъде не се опита да се съпротивлява срещу украинските въоръжени сили. Помним първите дни на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г., когато украинците излязоха по улиците и площадите на окупираните си от руснаците селища, лягаха под танковете и се опитваха всячески да попречат на руските войници да настъпват. Такива сцени в Русия от 6 август насам, когато започна украинската офанзива, не видяхме.

"Много сме изненадани от факта, че местните руснаци в Курска област приветстваха навлизането на украинските сили. Без съмнение това е направило дълбоко впечатление и в Москва", казва Хамиш де Бретън-Гордън, пенсиониран полковник от британската армия и експерт по химически оръжия, в интервю за украинския "24 канал", публикувано на 20 август (ВИДЕОТО на 15:55 мин.)

По думите му руският народ не се е оказал готов да защитава собствената си страна. За две и половина години война руснаците са пропити от руската пропаганда и едва сега започват да разбират истината за т.нар. "специална военна операция", която се прехвърли и на тяхна територия, отбелязва той.

Още: В дни на катастрофи и атаки Путин винаги се крие: Каква огромна разлика със Зеленски!

Жителите на Курска област поздравят украинците на украински, пожелавайки им "Хубав ден"

Същото нещо може да се види и в репортаж на "Украинская правда", излъчен във вчерашния ден, 20 август, от завладения от украинските сили руски град Суджа и неговите предградия.

Улиците са пусти, никъде няма хора, скандиращи срещу украинските войници да напуснат страната им и опитващи се да спрат бронираните им военни мошини с ръце както бе в Украйна. 

Възрастните хора с готовност показват на украинските военни безопасен път към Белгород и не само това, но им пожелават хубав ден. Очевидно много добре разбират какво се случва и кой започна тази война.

Преди войната тези руски жители са хващали украински телевизии. Те разбират чудесно украински и мнозина го говорят много добре, минувачите поздравяват екипа журналисти с "Добро утро" също на украински.

Още: Настъплението в Курск ще е за дълго. Кремъл подготвя руснаците за "новото нормално"

На въпрос "Тормозят ли ви украинските войници?", отговарят: "Не, минават редовно, такива възпитани като вас." На повторен настойчив въпрос: "Не, сериозно, кажете имате ли някакви оплаквания от украинските военни?", потвърждават, че оплаквания нямат.

В 10-километровата гранична зона руските власти са спрели електричеството, комуникациите и водоснабдяването и на практика са изоставили на произвола собственото си население. Местните казват, че "седят като във вакуум", без никаква информация.

В града хранителните магазини не работят, десетки изоставени животни се скитат в търсене на вода и храна.

Още: Обиколка на градини с круши: Важните дела на Путин докато Украйна завладяваше Курск (СНИМКИ)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес