Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Западната военна помощ за Украйна идва ударно въпреки политическите промени (ВИДЕО)

08 юли 2024, 09:42 часа • 1637 прочитания

Политическите промени що се касае управлението на по-големите и важни държави в Европа и Европейския съюз са отдавна тема що се отнася до войната в Украйна – по-точно дали промените в управлението на решаващи съюзници на Украйна ще доведе до по-голяма изгода за Русия. И засега поне отговорът е не.

Показателно е какво се случи на 7 юли – след смяната на властта във Великобритания и Нидерландия, първите посещения навън на новите правителства бяха в Украйна. При това техни представители се появиха в пристанищния град Одеса, който Кремъл се опитва да рисува като "руски" и то в деня, в който се честваше празникът на украинската морска пехота. Там на Украйна беше обещана нова военна помощ.

Новият британски министър Джон Хийли, който вече пое поста след победата на лейбъристите, обяви в Одеса и нов британски пакет военна помощ за Украйна. Той включва 90 ракети "Бримстоун" и обещание за още поне 100, 10 гаубици AS-90 и още 32 цеви за оръдия на вече доставени за Украйна такива гаубици плюс 60 000 снаряда, 250 000 патрона за леко стрелково оръжие, 50 военни катера, 40 машини за разминиране, 61 булдозера за изграждане на защитни позиции на фронта в Украйна. Британското послание, отново повторено и от Хийли – Лондон е до Киев и ще помага колкото трябва: "Повече боеприпаси и ракети": Новият премиер на Великобритания обяви нова военна помощ за Украйна

Не по-назад остана нидерландският колега на Хийли – Рубен Брекелманс. Той също дойде в Одеса и обеща, че скоро изтребителите F-16, които Нидерландия се ангажира да достави на Украйна (24 на брой), ще бъдат на разположение на Киев за военни действия. Освен това – скоро идват и 3 установки плюс 1 радар за ПВО комплекс Patriot (Пейтриът). Беше потвърдено и, че Нидерландия, заедно с още една все още неназована държава, ще работи за доставка на още един комплекс Patriot за Украйна. Две установки Patriot, доставени от Нидерландия, са на бойно дежурство в Украйна от 2023 година, посочва "Укринформ" на база думи на украинския външен министър Дмитро Кулеба. А Нидерландия не изключи и възможността да изпрати военни инструктори директно в Украйна в бъдеще – това каза нидерландският външен министър Каспар Велдкамп:

Колко важна е западната военна помощ за Украйна е ясно на всеки, но има и поредни нагледни примери. Американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) обръща внимание на видеокадри, показващи успешни украински удари и то с FPV дронове срещу руски разузнавателни дронове "Зала" и "Орлан", както и руската камикадзе гордост "Ланцет" във въздуха. "Стабилно използване на евтини и широко достъпни дронове за сваляне на по-скъпи руски разузнавателни дронове в мащаб вероятно ще позволи на украинските сили да подкопаят руските военнотехнологични възможности, като същевременно запазят скъпите западни противовъздушни прехващачи с малък и среден обсег за по-скъпи и важни руски въздушни цели", коментира ISW. А на този фон в Белгородска област вече се появиха видеокадри с надписи по къщите "БНР" - буквално означава, че в съответната къща няма разквартирувани руски военни. Надписите показват до каква степен украинците успяват да удрят по важни руски военни цели на руска територия и колко голяма е заплахата:

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

Доста сериозно е спаднала интензивността на боевете в Украйна на дневна база, но не и като цяло. Украинският генщаб отчита 117 бойни сблъсъка по целия фронт за 7 юли (статистиката е към 22:00 часа) спрямо 151 на дневна база. Най-активни са боевете по традиция в Покровското направление – 45 руски пехотни атаки там, като само за 9 изходът още не е ясен, останалите са отблъснати. Кураховското и Лиманското направление са на второ и трето място – с по 17 и 14 руски пехотни атаки съответно.

Руският военен телеграм канал "Рибар" признава, че продължават украинските контраатаки в Харковска област – във Вовчанск (Волчанск) и в Глубоко (спомагателното руско направление към Липци). Каналът твърди, че руската зона за контрол в Торецкото направление, при Дружба и Пивнично, е разширена – политическият анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке също критикува украинската армия за действията ѝ при Пивнично - как няма достатъчно войници и че не може само с дронове и танкове да бъде спрян всеки руски войник, участващ в щурмова операция.

Вчера, 7 юли, в Мелитопол беше нанесен удар от украиците по руска военновъздушна база. Късно снощи излязоха предварителни данни – поразена е ракетна система "Панцир":

Интересен анализ направи в канала си в Телеграм и украинският военен експерт и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб. Машовец писа относно преспективите севернокорейски войници да дойдат да помагат на руската армия в Украйна. Според него, това е много малко вероятно заради голям брой трудности. Той посочи, че публично е известно, че при посещението си в КНДР руският диктатор Владимир Путин договори с колегата си Ким Чен Ун е договорил да има военна помощ, когато е необходимо, но като инженерни войски, а Руската федерация няма нужда от такива, има нужда от щурмоваци. Отделно – има голяма несъвместимост на оръжия и език между руската и севернокорейската армия. Според Машовец, основните севернокорейски оръжия са преработка на руска техника от 50-те и 60-те години на XX век. Той посочва и, че руската железница е претоварена и не може да превозва товари, включително хора, с повече от 30-40 км/ч, което е още една пречка за бързо докарване на севернокорейски сили. Може да очакваме скоро да има севернокорейци в Украйна, но едва ли ще са много, заключва той, визирайки и руското обещание да плаща по 800 долара месечно на всеки севернокорейски войник, като е предвидено за целта да се похарчат 115-120 млн. долара.

ОЩЕ: Орбан обвини НАТО с опорка на Путин. Украйна си върна позиции при Харков и предизвика евакуация във Воронеж (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес