Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За пръв път: Украйна удари най-модерния руски изтребител Су-57 (САТЕЛИТНИ СНИМКИ)

09 юни 2024, 12:59 часа
Реклама

Руски многоцелеви изтребител Су-57 - считаният за най-модерен в руската военна авиация, е бил ударен при атака с дронове на летище Ахтубинск в Астраханската област на Руската федерация. Летището е разположено на 589 километра от линията на бойните действия, уточнява Главното разузнавателно управление на Украйна (ГУР), което пое отговорност за успешната операция.

ГУР представи в официалния си канал в Телеграм и сателитни снимки, показващи какво е станало - има щети. "На снимките се вижда, че на 7 юни Су-57 стои непокътнат, а на 8-ми в близост до него има разкъсвания от експлозията и характерни петна от пожар, причинени щети от огън", коментира ГУР.

Още: F-16 за Украйна: Какво оръжие и кой изтребител ще противопостави Русия? (ВИДЕО)

Су-57 е най-модерният руски изтребител, който може да се използва за изстрелване на ракети Х-59 и Х-69. Един такъв изтребител струва 25 млн. долара - самолетът е от пето поколение, на Запад най-известният такъв е F-35. По неофициални данни Русия има 15 такива самолета.

Руски източник потвърждава

Свързаният с руските ВВС канал Fighterbomber също потвърждава, че е имало такава успешна украинска атака. Той пише, че атаката е станала с 3 дрона и че изтребителят "е ударен от шрапнел, сега се уточнява дали може да бъде възстановен или не. Ако не, тогава това ще бъде първата бойна загуба на Су-57 в историята.

"Пак ще кажа - само за цената на този Су-57 могат да се изградят хангари, пазещи от дронове за всички самолети в страната. Разбира се, ако не раздавате рушвети", добавя Figtherbmober.

Според "Гулагу.нет" Су-57 е повреден така, че няма да може да участва в бойни мисии - каналът публикува снимки, които обаче са илюстративни, а не от този удар.

Още: Руски самолети пето поколение стряскат Запада

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес