Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Във Вилнюс посрещнаха Зеленски като герой, шеги в интернет, че свестяват Путин (ВИДЕО)

12 юли 2023, 16:57 часа • 2732 прочитания
Реклама

На 12 юли в литовската столица Вилнюс започна първото учредително заседание на Съвета Украйна-НАТО в рамките на срещата на върха на НАТО.

В Съвета Украйна-НАТО участват премиерът на Великобритания Риши Сунак, американският президент Джо Байдън, германският канцлер Олаф Шолц, генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, министрите на отбраната на Германия и Великобритания Борис Писториус и Бен Уолъс, канадският премиер Джъстин Трюдо, шведският министър-председател Улф Кристерсон, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и украинският лидер Володимир Зеленски.

Зеленски бе приветстван от Йенс Столтенберг при откриването на заседанието, а присъстващите дълго аплодираха украинския държавен глава. Зеленски бе настанен на голямата кръгла маса между турския президент Ердоган и британския премиер Риши Сунак.

Източник: принтскрийн/Facebook/Володимир Зеленський

„Това наистина е исторически момент – съюзниците и Украйна седят един до друг, като равни, за да обсъдят нашата обща визия за евроатлантическата сигурност“, каза Столтенберг по време на встъпителната си реч. Той подчерта, че съюзниците трябва да увеличат подкрепата си за Украйна, за да й помогнат „да освободи земята си и да възпре бъдеща руска агресия“.

"На тази среща на върха ние потвърдихме, че Украйна ще бъде член на Алианса. И взехме решения, които ще доближат Украйна до НАТО. Днес се срещаме като равни и очаквам с нетърпение деня, в който ще се срещнем като съюзници", каза Столтенберг.

ОЩЕ: Песков: Гаранциите на Г-7 за Украйна са посегателство срещу Русия 

Междувременно рускоезични потребители в интернет коментираха, че ръкоплясканията за Зеленски вероятно са докарали криза на руския президент Путин, когото сигурно в момента свестяват в Кремъл.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес