Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Втора вълна руски ракети по Украйна: Удар по детска болница в Киев (ВИДЕО)*

08 юли 2024, 10:56 часа • 5131 прочитания

На 8 юли Русия предприе нова ракетна атака срещу Украйна - втора за последните няколко часа. По предварителна информация - има най-малко 22 жертви и 72 ранени в цяла Украйна, а под отломките в Киев може да бъдат открити и още тела. Там руснаците удариха детската болница "Охматдит", като в града има поне 7 жертви.

Още: Наглост: Поразената детска болница в Киев не съществува за руската пропаганда (ВИДЕО)

*Президентът Володимир Зеленски съобщи за изстреляни над 40 ракети и показа снимка на поразената детска болница в Киев.

Още: Русия пак обстреля Украйна с ракети*, пореден руски Су-25 е аут (ВИДЕО)

Основните мониторингови групи съобщават, че ракетите са навлезли в украинското въздушно пространство около 10 ч. сутринта местно време (и българско), като са се насочили в няколко посоки. Било е засечено и излитане на самолет МиГ-31К, който може да носи балистични ракети "Кинжал". На територията на цялата страна действат системите за предупреждение от въздушно нападение.

Експлозии в няколко града, разруха в Киев

Вече се съобщава за взривове в Кропивницки в Кировоградска област, в Днипро и Кривой Рог (родния град на Володимир Зеленски) в Днепропетровска област. Според репортери на Kyiv Independent в столицата също са били чути до 10 експлозии.

Още: Западната военна помощ за Украйна идва ударно въпреки политическите промени (ВИДЕО)

Противовъздушната отбрана е била активна в предградията на Киев, заяви кметът Виталий Кличко. Градоначалникът каза, че в квартал Соломенски е извикана медицинска помощ.

Кличко написа в Телеграм в 11:23 ч., че към момента има 9 ранени, от които шестима са откарани в болница. Проверява се и информация за един починал човек. Има нанесен удар в едно от помещенията на детско лечебно заведение ("Охматдит")", допълни кметът на украинската столица. По-късно добави, че пострадалите вече са 11, а 8 от тях са в болница. Най-новата информация е, че има две жертви, една от които е лекар, както и поне 16 ранени.

Вижте каква е ситуацията в самата детска болница:

Пациентите на детската болница биват евакуирани в общинската болница в Киев.

Още: Ужасяващ ден за Киев: След детската болница - жертви и в поразен родилен дом (ВИДЕО)

За особено силни взривове се съобщава в центъра на града, в района на парка "Тарас Шевченко". Според УНИАН е имало особено силни експлозии в кварталите Оболонски и Голосеевски.

По данни на Киевската градска военна администрация - в Соломянски район има щети по административна сграда, отломки са паднали в близост до жилищна сграда в Голосеевски и Днепровски район, в Дарницки район има щети по частна къща, а в Деснянски район е регистриран и пожар в къща. Видео показва и удар по бизнес център в града.

"Информацията за разрушенията и жертвите се уточнява. Останете в укритията до изясняване на ситуацията", предупреждават властите.

Още: На куц крак и без патерици, но в Украйна заради Путин: Руските войници днес (ВИДЕО)

Един от популярните украински блогъри пише в Телеграм в 10:28 ч., че в района на Киев са регистрирани вражески ракети от типа "Калибър" и "Кинжал". В 10:46 ч. той сподели, че ПВО в столицата е отблъснала масирана атака.

"Според оперативната информация на територията на Киевска област не са регистрирани поражения на жилищни сгради и критична инфраструктура. Вече има информация за двама пострадали, които са получили наранявания от шрапнели", написаха по-късно от градската администрация.

Имало е още две големи експлозии - в Краматорск в Донецка област. В съобщения в социалните мрежи се твърди, че е бил ударен Новокраматорският машиностроителен завод.

В Кривой Рог има поне 10 жертви и 31 ранени, съобщиха местните власти.

Още: Не само в Киев: Жертви и ранени в родния град на Зеленски и в Донецка област (ВИДЕО)

При друга атака по-рано същия ден военновъздушните сили на Украйна съобщиха за свалянето на три от четири крилати ракети над Житомирска и Черкаска област. Не се съобщаваше за жертви или щети.

Още: Идва дрон, залягайте: По холивудски в Русия – с мирис на петрол (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес