Всички гледат Харков: Какво се случва извън това на фронта в Украйна? (ВИДЕО)

6822
Всички гледат Харков: Какво се случва извън това на фронта в Украйна? (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

През последния месец основният фокус на внимание във войната в Украйна що се отнася до фронта е насочен към Харковска област и откриването на нов фронт там от руската армия. Но всъщност най-интензивните и жестоки боеве не са там – това беше посочено и в едно от вечерните обръщения на украинския президент Володимир Зеленски. Накъде обаче вървят нещата на фронта в Украйна извън Харков – горещите точки са много в цяла Източна Украйна?

Съгласно дневната сводка на украинския генщаб за 30 май, интензивността на боевете по целия фронт на практика не се променя на дневна база. Украинците са регистрирали 100 бойни сблъсъка, т.е. с 2 по-малко на дневна база. Украинският генщаб посочва, че най-трудна е ситуацията в Кураховското (на запад от Маринка: Красногоровка и Григоровка) и Покровското направление.

В Покровското направление (на запад от Авдеевка) е имало 21 бойни сблъсъка в последното денонощие, 17 от които са спрени. 9 са отблъснати в района на Очеретино (северната част на линията на боевете в това направление), още 8 са спрени при съседното на Очеретино село Сокол, както и при Уманско и Яснобродовка, на юг. Руските източници – популярният военен телеграм канал "Рибар" и пропагандистът Семьон Пегов, отчитат разширение на зоната на руски контрол при Нетайлово, най-южната точка на битки в Покровското направление. Руснаците опитват да превземат Сокол и Новопокровско (популярният украински телеграм канал Deep State отчита руски напредък при Новопокровско, докато Семьон Пегов се оплаква от затруднения за руската армия по отношение на Сокол заради постоянни украински контраатаки), за да подсигурят флангово напредъка си по направлението Очеретино – Новоалександровка, анализира украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб. От Новоалександровка руската армия би могла да напредне на север, към град Константиновка и оттам от югоизток към Часов Яр. Че руското командване изглежда гледа към Константиновка мисли и Машовец, който пише: "Предните части на 35-та и 132-ра мотострелкови бригади на противника изглежда леко "изместиха акцента" от линията Архангелско - Калиново към линията Керамик - Александропол, по-близо до пътя Константиновка – Ясинувата". Украинският анализатор дава оценка, че скоро руснаците ще предприемат по-активни действия спрямо Торецк – в сводката на украинския генщаб вече е регистрирана активност в този район, откъм Курдюмовка (10 километра югозападно от Бахмут), Краматорско направление, където Часов Яр е основното място на боеве:

По отношение на Часов Яр, руснаците се мъчат бясно да осъществят по-значим пробив и така и не успяват, въпреки хвърлените сили – постоянни бомбардировки и чести опити за атаки с бронирана техника, макар и в по-ограничен размер, отколкото в пика на битката за Авдеевка. "През последните няколко дни врагът успя да достигне кръстовището на пътя Константиновка-Бахмут и канала "Северски Донец-Донбас" (главно на юг от пътя), а също така достигна източните покрайнини на село Калиновка (от север, откъм Богдановка – на 5-6 километра северозападно от Бахмут). Въпреки това, врагът не успя в няколко опита с малки щурмови групи да се закрепи директно на границата на града. Но мисля, че това няма да продължи дълго. Най-вероятно врагът скоро ще може да окупира микрорайон "Канал" (най-източното предградие на Часов Яр)", коментира Константин Машовец, а Deep State също отчита минимален руски напредък. Според Машовец обаче, това е идиотска тактика – напред, на нож, без руснаците да опитат да обкръжат Часов Яр. За последното денонощие на този фронт са спрени 8 от 9 руски пехотни атаки, пише украинският генщаб и определя ситуацията за "интензивна". А откъм Северск т.е. 20-30 километра на север, е имало 11 руски пехотни атаки, 8 от които са спрени и продължават боеве по линията Билохоровка (Белогоровка) – Роздоловка, която е важна за Лиманското направление. Там е имало само 1 руска пехотна атака в последните 24 часа: Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

В Кураховското направление украинците също регистрират 21 бойни сблъсъка и 17 от тях са спрени – при и в Красногоровка, Григоровка и Новомихайловка. Предвид новините от Нетайлово, руска цел в средносрочен план изглежда е части от Покровското направление да атакуват Красногоровка от север, след като боевете в населеното място в момента са в центъра и при паритет: Паметно: Руснаци стрелят по свои, украинците се наслаждават от дрон (ВИДЕО)

Харковска област

Украинският генщаб отчита само 2 бойни сблъсъка, като специално е посочено село Стариця като място на руска атака, като политическият анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке прави оценка на база геолокализирани видеокадри от военни действия, че руската армия вече е в центъра на Стариця (КАРТА). Това е северозападно от град Вовчанск (Волчанск на руски език) и е точка, от която руснаците искат да преминат река Вовча (Волча). Руското военно командване вероятно иска руската армия да пробие в посока Гатище – Синелниково, за да може да настъпи по-навътре във Вовчанск. Без допълнителни сили и средства обаче няма да стане – такава оценка дава в нов анализ о.з. полковник Константин Машовец. "Украинските въоръжени сили, благодарение на резерви, успяха да попречат на руските войски да развият първоначалния си успех. Най-вероятно по-нататъшно руско настъпление ще стане възможно само след разполагането на резерви" - такава е оценката и на Семьон Пегов. Машовец добавя, че при Стариця руската цел изглежда е да тръгне в посока Избицко и да свърже плацдарма си при Вовчанск с този при Липци, който е спомагателен за руската операция в Харков. В момента очевидно командването на руския военен окръг "Север" се чуди - струва ли си да започне ново настъпление в направление Грайворон - Велика Писаревка или е по-добре да се съсредоточи върху Вовчанск, коментира украинският военен експерт.

Главнокомандващият украинската армия генерал Олександър Сирски вече заяви, че руснаците прехвърлят резерви във Вовчанска област, както и при Липци. Според него обаче това за момента не е достатъчно като мащаб, за да се притеснява украинската армия от пробив. Но руските действия усложняват укрепването на украинската отбрана, констатира Сирски.

Юлиян Рьопке анализира, че във Вовчанск лека-полека руснаците губят позиции – той съди за това от нови геолокализирани видеокадри, показващи руски обстрели по различни позиции в града (промяната на обстрелите по места подсказва как руснаците отстъпват или не могат да пробият) – с ракетни системи за залпов огън, артилерия и авиобомби (КАРТА). Говорителят на украинското командване "Хортиця" подполковник Назар Волошин също коментира, че руснаците интензивно обстрелват с артилерия и авиобомби Вовчанск, защото не могат да напреднат с пехотата си. Геолокализирани видеокадри показват и боевете в централно-северната част на Вовчанск къща по къща – а американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) счита, че руснаците ще трябва да хвърлят още доста сили и да понесат доста загуби, за да превземат Вовчанск:

На този фон вече има сигнали и от украински части на фронта, че новата американска военна помощ идва в големи количества. "Екипажите, обслужващи HIMARS, са във възторг - никога не са виждали толкова много ракети и снаряди накуп", пише един от известните украински телеграм канали "Офицер+".

ОЩЕ: Новите козове за Украйна и Русия във войната: Оръжия и логистика (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Най-лошото предстои: Гърция се бори с десетки горски пожари

Парламентарната асамблея на ОССЕ призна руския геноцид над украинския народ

Свирепи бури се разразиха във Франция и Швейцария, има загинали

ЕС наложи нови санкции на Хамас и на Беларус

Етническо и религиозно напрежение в Русия: Сблъсък между Кадиров и Бастрикин (ВИДЕО)

Кипър ще се бори срещу незаконните сметища

"Ракетна атака": Русия унищожила близо 40 дрона, изстреляни от Украйна (ВИДЕО)

Франция гласува за парламент

Изборите във Франция: Макрон предизвика крайнодесните и ще загуби съкрушително (СНИМКИ)

Как Украйна може и трябва да се спаси от енергийния терор на Русия? (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа