Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Войната пълзи в Беларус“: Опасенията след като Лукашенко нареди свалянето на руски дронове (ВИДЕО)

06 септември 2024, 09:15 часа • 11193 прочитания

След като Беларус свали дронове, навлезли най-вероятно случайно на територията на страната, нараснаха опасенията, че войната пълзи и към Минск. 

Има ли изобщо съмнение, че дроновете са руски?

Припомняме, че беларуската власт призна, че през малките часове на нощта на 4 срещу 5 септември е регистрирано нарушение на въздушното пространство на страната от безпилотни летателни апарати.

Министерството на отбраната обаче не каза откъде са дошли или къде са били свалени. 

Междувременно от украинска страна съобщиха, че Руската федерация е изстреляла 78 дрона клас "Шахед" по цели в Украйна, от които 60 са свалени, 15 са "изчезнали" от радарите най-вероятно заради електронно заглушване, 2 са се "върнали" в Русия, а 1 се е насочил към Беларус, което означава, че дроновете са руски. 

Politico цитира доклади на беларуски военни наблюдатели, които предполагат, че дроновете са "Шахед", които Русия многократно е пускала срещу Украйна, откакто започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г. 

Групата каза, че най-малко осем дрона самоубийци от типа „Шахед“ са навлезли във въздушното пространство на Беларус, като някои са се върнали в Украйна, а други са продължили в Беларус или са изчезнали.

Съобщава се, че един дрон е бил свален от руска система за противовъздушна отбрана, базирана в Беларус, докато друг е бил ударен от беларуски изтребители, според групата.

Politico пише в своя саркастичен стил, че "най-добрият приятел на Путин в Беларус" сваля дронове-убийци, нарушили въздушното пространство на страната. ОЩЕ: Беларус официално си призна, че е свалила поне 1 дрон-камикадзе (ВИДЕО)

Войната пълзи в Беларус

Беларуската опозиционна лидерка в изгнание Светлана Тихановская каза, че последният епизод с дронове демонстрира разширяването на обхвата на войната на Владимир Путин срещу Украйна.

„Войната се усеща все повече, тъй като тези нахлувания се случват по-често. Това не е случайно; това е систематично. Дори пропагандата на режима вече не може да го скрие. Войната пълзи в Беларус и ние трябва да я спрем“, написа тя в платформата Х.

Опасенията на Лукашенко 

Политическият анализатор Володимир Фесенко каза в коментар за беларуската опозиционна информационна агенция NEXTA, че вижда това като тактически ход. „Това са маневри за заобикаляне на украинската противовъздушна отбрана. Лукашенко се опасява, че войната може да засегне Беларус, затова той нарежда да свалят дроновете, за да избегнат последствия", коментира той.

Според него не е ясно как това ще се отрази на отношенията с Русия, но Минск очевидно се опитва да се дистанцира от войната. ОЩЕ: Огън в небето над Беларус: Изглежда е свален поне един руски дрон "Шахед" (ВИДЕО)

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес